Článek
Postup
01.
Brambory, mrkev a pastinák oloupejte a pak nakrájejte na co nejtenčí plátky – doporučuji tuto fázi svěřit robotu, protože značně zrychlí přípravu. Plátky by měly být tenké asi jako chipsy na smažení. Troubu předehřejte na 170 °C.
02.
Oloupaný stroužek česneku rozkrojte podélně napůl a rozkrojenou stranou vymažte nádobu, ve které budete brambory zapékat. Teprve když česnek na stěnách zcela oschne, vymažte nádobu ještě máslem. Poté česnek utřete nožem najemno a dejte zatím stranou.
03.
Mléko, smetanu, sůl a koření dejte do středně velkého kastrolu a přiveďte k varu. Do tekutiny vložte plátky brambor, mrkve a pastináku, přiveďte znovu k varu a míchejte. Cílem této operace je, aby brambory mírně nasákly tekutinu. Pojistíte si tak proces pečení – brambory se budou péct, nikoli vařit. Po 3–4 minutách (možná méně, možná více) se obě složky spojí, což sami zřetelně uvidíte – vypněte oheň, vmíchejte česnek a směs rozložte do pekáčku.
04.
Dejte péct do trouby na cca 40 minut, nebo až brambory na povrchu zezlátnou a uvnitř změknou, což poznáte podobně, jako když brambory vaříte – zapíchnutím nože. Úhledné porce získáte, pokud zapečené brambory nakrájíte zcela vychladlé, a až poté ohřejete v mikrovlnné troubě. Pokud vám na vzhledu pokrmu tolik nezáleží, jezte ihned!
05.
Řepu oškrábejte a nastrouhejte na tenké plátky. Pak ji promíchejte s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, nasekanou petrželí a vlašskými ořechy a na kostičky nakrájeným sýrem. Komu syrová řepa nechutná, může ji nejdříve uvařit.
Pokud vám salát nechutná, vyzkoušejte červenou řepu s křenem.