Článek
Postup
01.
Na olivovém olej opečte cibuli dosklovata. Osolte, opepřete, přidejte najemno nakrájený česnek a nechte ho v oleji chvilku rozvonět. Pak do pánve vložte mleté maso a špetku skořice (se skořicí opatrně, stačí opravdu malá špetka). Maso vařečkou rozmělněte a opečte do hnědé barvy. K opečenému masu přidejte drcená rajčata a bobkový list a nechte pod pokličkou pomalu dusit, než připravíte bešamel.
02.
Na bešamel v rendlíku rozehřejte máslo, přidejte mouku a krátce ji opečte. Vlijte mléko a jíšku dobře rozmíchejte. Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a bobkový list a na mírném ohni povařte za občasného míchání asi 15 minut.
03.
Maso a bešamel se vaří a vy si zatím připravte brambory: oloupejte je, omyjte a nakrájejte na tenčí kolečka.
04.
Rozpalte troubu na 160 stupňů. Pekáč vymažte kapkou olivového oleje a dospod naskládejte vrstvu brambor. Jemně osolte a přidejte vrstvu mletého masa. Na ni patří vrstva bešamelové omáčky – a znovu brambory, maso, bešamel. Navrch patří poslední vrstva brambor, zalijte ji zbylým bešamelem.
05.
Pečte asi 50 minut, až se brambory zbarví do lákavé hnědé barvy.
Lákají vás podobná jídla? Vynikající jsou francouzské brambory s mletým masem, bramborák zapečený s mletým masem nebo bramborovo-cuketový nákyp s mletým masem.