Hlavní obsah
3,0
(351)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tradiční řecká musaka se skládá z vrstev brambor, mletého masa, bešamelu a opečeného lilku. Nemáte lilek příliš v lásce? Nevadí, můžete ho vynechat. Jídlo sice nebude úplně autentické, bude ale stejně syté a chutné. Určitě ale nevynechejte špetku skořice podle původního receptu.

20 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu 30 × 20 cm
Směs
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 600 g hovězího mletého masa
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 špetka skořice
  • 1 list bobkového listu
Bešamel
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 list bobkového listu
  • 1 špetka pepře
Na dokončení
  • 1 kg brambor
  • 1 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

01.

Na olivovém olej opečte cibuli dosklovata. Osolte, opepřete, přidejte najemno nakrájený česnek a nechte ho v oleji chvilku rozvonět. Pak do pánve vložte mleté maso a špetku skořice (se skořicí opatrně, stačí opravdu malá špetka). Maso vařečkou rozmělněte a opečte do hnědé barvy. K opečenému masu přidejte drcená rajčata a bobkový list a nechte pod pokličkou pomalu dusit, než připravíte bešamel.

02.

Na bešamel v rendlíku rozehřejte máslo, přidejte mouku a krátce ji opečte. Vlijte mléko a jíšku dobře rozmíchejte. Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a bobkový list a na mírném ohni povařte za občasného míchání asi 15 minut. 

03.

Maso a bešamel se vaří a vy si zatím připravte brambory: oloupejte je, omyjte a nakrájejte na tenčí kolečka.

04.

Rozpalte troubu na 160 stupňů. Pekáč vymažte kapkou olivového oleje a dospod naskládejte vrstvu brambor. Jemně osolte a přidejte vrstvu mletého masa. Na ni patří vrstva bešamelové omáčky – a znovu brambory, maso, bešamel. Navrch patří poslední vrstva brambor, zalijte ji zbylým bešamelem.

05.

Pečte asi 50 minut, až se brambory zbarví do lákavé hnědé barvy.

Načítám