Hlavní obsah
3,0
(326)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Ideální zimní večeře a stačí jen pár surovin, které máte jistě běžně doma. Inspirovali jsme se základem na francouzskou cibulačku – cibule, bílé víno, bylinky a výborný sýr Gruyère.

5 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks brambor
  • 3 ks cibule
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžíce másla
  • 50 ml bílého suchého vína
  • 2 lžičky soli
  • 50 g francouzského sýru (např. gruyère)
Článek

Postup

01.

Nejprve dejte péct brambory. Čtyři větší důkladně očištěné brambory se slupkou položte na kus alobalu, přidejte kousek másla, špetku soli a pár lístků rozmarýnu. Každou takto připravenou bramboru zabalte zvlášť do alobalu, položte na pekáček nebo do zapékací mísy a dejte péct na cca 20–30 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů.

02.

Mezitím si připravte cibulovou směs. Na lžíci másla zvolna restujte na měsíčky nasekané větší cibule. Když zesklovatí, přidejte k nim snítku tymiánu, osolte je, přiklopte poklicí a duste asi 10 minut na mírném ohni. 

03.

Cibule po této době změkne a zesládne. Podlijte ji bílým vínem a už nepřiklopené nechte varem vypařit alkohol z vína. Stačí 3–4 minuty.

Foto: Svatava Vašková

Zapečené brambory jsou ideální jídlo nejen pro zimní dnyFoto: Svatava Vašková

04.

Změklé brambory vybalte z alobalu a podélně je nakrojte. Dovnitř rozdělte cibulovou směs a brambory zasypte nastrouhaným sýrem. Naplněné brambory zapékejte v troubě asi 10 minut dozlatova. 

Související témata:

Načítám