Článek
Postup
01.
Nejprve dejte péct brambory. Čtyři větší důkladně očištěné brambory se slupkou položte na kus alobalu, přidejte kousek másla, špetku soli a pár lístků rozmarýnu. Každou takto připravenou bramboru zabalte zvlášť do alobalu, položte na pekáček nebo do zapékací mísy a dejte péct na cca 20–30 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů.
02.
Mezitím si připravte cibulovou směs. Na lžíci másla zvolna restujte na měsíčky nasekané větší cibule. Když zesklovatí, přidejte k nim snítku tymiánu, osolte je, přiklopte poklicí a duste asi 10 minut na mírném ohni.
03.
Cibule po této době změkne a zesládne. Podlijte ji bílým vínem a už nepřiklopené nechte varem vypařit alkohol z vína. Stačí 3–4 minuty.
04.
Změklé brambory vybalte z alobalu a podélně je nakrojte. Dovnitř rozdělte cibulovou směs a brambory zasypte nastrouhaným sýrem. Naplněné brambory zapékejte v troubě asi 10 minut dozlatova.
Když už jsme zmínili tu francouzskou cibulačku, udělejte si ji s krutony a sýrem!