Hlavní obsah
3,0
(48)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Batáty vynikají svojí jemnou nasládlostí a v našich jídelníčcích si už několik let nachází svoje místo. Jsou skvělé jako nevšední příloha i jako hlavní chod. Tyhle jsou dvakrát pečené a plněné parmazánem a smetanou.

20 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks batátů
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce parmazánu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 3 g soli a pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 hrst vlašských ořechů
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Batáty podélně rozpulte a položte je řeznou stranou nahoru do pekáčku nebo na plech. Řez potřete troškou oleje a vložte do trouby. Podle jejich velikosti pečte asi 45 minut úplně doměkka.

02.

Hotové batáty nechte chvíli zchladnout, troubu ale nevypínejte. Střed batátů vydlabejte lžící, aby vznikly lodičky. 

03.

Vydlabanou hmotu rozmačkejte vidličkou, přidejte 2 lžíce strouhaného parmazánu, zakysanou smetanu, trochu javorového sirupu a osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a pro lepší chuť ještě hrst nasekaných vlašských ořechů. 

04.

Hmotu dejte do batátů, posypte zbylým strouhaným parmazánem a nechte ještě asi 20 minut zapéct. Podávejte se zeleninovým salátem nebo klidně jako přílohu k masu.

Načítám