Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 200 °C. Batáty podélně rozpulte a položte je řeznou stranou nahoru do pekáčku nebo na plech. Řez potřete troškou oleje a vložte do trouby. Podle jejich velikosti pečte asi 45 minut úplně doměkka.
02.
Hotové batáty nechte chvíli zchladnout, troubu ale nevypínejte. Střed batátů vydlabejte lžící, aby vznikly lodičky.
03.
Vydlabanou hmotu rozmačkejte vidličkou, přidejte 2 lžíce strouhaného parmazánu, zakysanou smetanu, trochu javorového sirupu a osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a pro lepší chuť ještě hrst nasekaných vlašských ořechů.
04.
Hmotu dejte do batátů, posypte zbylým strouhaným parmazánem a nechte ještě asi 20 minut zapéct. Podávejte se zeleninovým salátem nebo klidně jako přílohu k masu.
Zkuste ještě zapečené batáty se syrečky a rajčaty nebo ty plněné mrkví a fetou.