Článek
Postup
01.
Kapustičky očistěte: odkrojte košťálek, sloupněte svrchní špinavé lístky a rozpulte. Šalotky nebo jednu velkou cibuli pokrájejte nadrobno a slaninu na proužky.
02.
Ve velké pánvi (pokud vlastníte takovou, která smí do trouby, máte vyhráno) nechte nasucho vypražit slaninu, děrovanou lžící ji vyndejte stranou a na výpeku nechte zesklovatět šalotku.
03.
Přidejte kapustičky a ještě asi 10 minut restujte. Osolte a opepřete, vmíchejte česnek a nechte chvilinku rozvonět.
04.
Vmíchejte slaninu, sýr a smetanu a případně přendejte do zapékací mísy. Dejte asi na 15 minut zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C, až se sýr rozteče a povrch zezlátne.
05.
Podle chuti dozdobte bylinkami (rozmarýn, petržel, tymián) a podávejte jen tak, s dobrým pečivem nebo zeleným salátem.
Jste tým „kapustička“, nebo růžičkovou kapustu nemůžete ani vystát? My s ní milujeme i klobásový guláš, pečené kapustičky v troubě nebo krémové rizoto se slaninou.