Článek
Postup
01.
Začněte přípravou omáčky. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 1–2 lžíce olivového oleje a orestujte dozlatova. Přidejte rajský protlak, najemno nasekaný česnek, bobkový list a asi minutu míchejte na mírném ohřevu.
02.
Do hrnce přidejte rajčata. Do plechovky nalijte trochu vody, vypláchněte a nalijte k rajčatům. Přidejte najemno pokrájený tymián, špetku soli a pepře a pozvolna vařte 15 minut.
03.
Než se dovaří omáčka, omyjte brambory a nakrájejte je na menší kousky nebo měsíčky (lepší menší než větší, aby stačily během pečení změknout). Brambory propláchněte a osušte. Rozprostřete je do zapékací mísy a lehce osolte.
04.
Maso osolte a opepřete z obou stran. Na 2 lžících oleje osmahněte prsa z obou stran, aby se zatáhla.
05.
Omáčku rozprostřete do mísy na brambory. Položte navrch maso a překryjte alobalem (případně poklicí). Pečte při 220 °C (nebo 200 °C v horkovzdušné troubě) asi 30 minut. Poté odkryjte a dozlatova dopékejte 5–10 minut. Vyndejte z trouby, posypejte petrželkou a servírujte.
Kuřecí maso chutná skvěle na stovky dalších způsobů. Jedním z nich je rozhodně řecké souvlaki anebo pštrosí vejce z trouby.