Hlavní obsah
3,3
(45)
Foto: Martina Lancingerová

kuřecí prsa zapečená s bramborami a rajč.omáčkou_01Foto: Martina Lancingerová

Když chcete zdravě a chutně poobědvat a při přípravě jídla stihnout ještě udělat pár věcí, přijde tento recept obzvlášť vhod. Buďte efektivní a neslevíte z nároků na skvělý a výživný oběd.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na omáčku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks bobkového listu
  • 400 g sterilovaných rajčat
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce listové petržele
Na maso
  • 2 ks kuřecích prsou
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
Příloha
  • 450 g brambor
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou omáčky. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 1–2 lžíce olivového oleje a orestujte dozlatova. Přidejte rajský protlak, najemno nasekaný česnek, bobkový list a asi minutu míchejte na mírném ohřevu.

02.

Do hrnce přidejte rajčata. Do plechovky nalijte trochu vody, vypláchněte a nalijte k rajčatům. Přidejte najemno pokrájený tymián, špetku soli a pepře a pozvolna vařte 15 minut.

03.

Než se dovaří omáčka, omyjte brambory a nakrájejte je na menší kousky nebo měsíčky (lepší menší než větší, aby stačily během pečení změknout). Brambory propláchněte a osušte. Rozprostřete je do zapékací mísy a lehce osolte.

04.

Maso osolte a opepřete z obou stran. Na 2 lžících oleje osmahněte prsa z obou stran, aby se zatáhla.

05.

Omáčku rozprostřete do mísy na brambory. Položte navrch maso a překryjte alobalem (případně poklicí). Pečte při 220 °C (nebo 200 °C v horkovzdušné troubě) asi 30 minut. Poté odkryjte a dozlatova dopékejte 5–10 minut. Vyndejte z trouby, posypejte petrželkou a servírujte.

Kuřecí maso chutná skvěle na stovky dalších způsobů. Jedním z nich je rozhodně řecké souvlaki  anebo pštrosí vejce z trouby.

Načítám