Článek
Navzdory moderním technologiím a speciálním funkcím stále platí, že chcete-li, aby vám chladnička dlouho vydržela a zároveň nespotřebovala zbytečně moc energie, musíte se o ni dobře starat. A to nespočívá jen v úklidu nebo odmrazování, ale třeba i ve správném umístění.
Kam s ní: pozor na ostatní spotřebiče
Náležitým umístěním spotřebiče zabráníte zbytečnému chlazení a s tím spojené vyšší spotřebě energie. Na chladničku nemá dopadat přímé slunce – najděte pro ni to nejtemnější a nejchladnější místo v kuchyni. Zároveň by neměla být blízko tepelných zdrojů, jako jsou trubky a radiátory, případně sporák. Ale i myčka nebo pračka se dokážou pořádně zahřát, proto je od chladničky a mrazničky oddělte například kuchyňskou skříňkou. Máte v kuchyni podlahové vytápění? Pak zvažte izolování lednice odspodu.
Kdy odmrazovat a kdy čistit
Důležité je správně nastavit teplotu: v chladničce by neměla přesáhnout +5 a v mrazničce –18 stupňů. Včasné odmrazování zabraňuje usazování vrstev ledu ve výparníku a umožňuje mu tak fungovat efektivněji. Výrobci doporučují odmrazovat lednici pokaždé, když námraza dosáhne tloušťky přibližně tři až pět milimetrů.
To se samozřejmě netýká spotřebičů vybavených technologií proti namrzání (frost free, no frost nebo low frost). I v tomto případě však musíte ledničku alespoň jednou za rok důkladně umýt – nečistoty na stěnách mohou být zdrojem zápachu a mikroorganismů. Stejně tak je důležité nejméně dvakrát ročně vytřídit potraviny a přitom vnitřek spotřebiče vytřít.
Jak čistit a nepoškodit
Před čištěním spotřebič nejdříve odpojte ze zásuvky. Abyste zachytili vodu, která může vytékat, položte na dno chladničky velký hadr nebo froté ručník. Pak vyndejte veškerý obsah a nekompromisně vyhoďte všechny prošlé a zkažené potraviny. Vyjměte veškeré odnímatelné části a důkladně všechno umyjte včetně vnitřku lednice.
Nepoužívejte přitom detergenty, abrazivní a dezinfekční prostředky ani přípravky s obsahem alkoholu, protože se jedná o agresivní čistidla, která by mohla poškodit povrch vnitřních stěn. Nejlepší je teplá voda s jedlou sodou nebo octem (5 ml na 0,5 litru vody). Pak všechno pečlivě vytřete savým hadříkem dosucha, a to včetně obalů na potraviny – může na nich být vysrážená tekutina. Čistou vodou otřete také těsnění ve dveřích.
Podívejte se i dozadu
Jednou nebo dvakrát ročně odstraňte prach a špínu usazené na zadní straně spotřebiče a kondenzátoru – lze k tomu použít i vysavač. Současně vyčistěte odpařovací nádobku, kterou najdete na zadní straně nad kompresorem. Někdy bývá plná nečistot a právě to často způsobuje nepříjemný zápach.
Když je celý spotřebič čistý a suchý, vraťte zpět všechno příslušenství. Ledničku zapněte, pořádně ji vychlaďte a teprve pak do ní naskládejte potraviny.
Zabraňte korozi: myjte odtokový žlábek
Je váš spotřebič vybaven odtokovým žlábkem? Pokud ano, najdete ho uvnitř chladničky na zadní straně. Čas od času ho vyčistěte. Když se ucpe (často za to mohou zbytky potravin a obalů), sice nemusí dojít k zvýšení spotřeby, ale může nastat únik vody předními dveřmi – a ten obvykle stojí za korozí spotřebiče.
Co když přesto nevoní
Zdá se vám, že přes všechnu snahu cítíte po otevření lednice stále nepříjemný zápach? Pořiďte si třeba v drogerii speciální pohlcovač pachů. Nepříjemného odéru se však docela dobře zbavíte, když do chladničky vložíte utěrku namočenou v octě nebo misku s jedlou sodou či práškem do pečiva. V uzavřené zásuvce se zeleninou pak svou práci odvede zmačkaná kulička z papíru – díky jejímu členitému povrchu dojde ke kapilárním jevům, které pohltí pachy.
Pečujete o chladničku pravidelně, nebo její stav necháváte spíš „osudu“?