Článek
S nadýmáním a dalšími trávicími problémy se bude o Vánocích potýkat mnoho lidí. Kdo by taky odolal cukroví, salátu a dalším dobrotám? Nastává ten správný čas sáhnout po zakysaných mléčných výrobcích.
Podpora trávení nejen při přejídání
„Zakysané výrobky obsahují probiotika, která posilují mikroflóru ve střevech, přispívají k lepšímu trávení a zvyšují imunitu organismu. Ve vánočním čase, v době přejídání, podpoří naše trávení a zajistí lepší vyprazdňování. Také zlepšují vstřebatelnost obsaženého vápníku a vitaminu K a snižují hladinu cholesterolu v krvi,“ říká nutriční terapeutka Julie Zákostelecká.
Dobrá zpráva je, že kysané mléčné výrobky mohou většinou i lidé s mírnou intolerancí na laktózu. „Výhoda zakysaných mléčných výrobků je v jejich lepší stravitelnosti, ve srovnání s klasickými mléčnými výrobky. Bakterie ze zakysaných mléčných výrobků zčásti rozštěpí mléčný cukr, se kterým mají někteří lidé potíže,“ vysvětluje výživová poradkyně a instruktorka fitness Monika Koliandrová.
Nejen jogurty
Kysané mléčné výrobky se liší zejména přidáním bakteriálních kultur, které způsobují kysání čili fermentaci. Řada těchto bakterií patří právě mezi probiotika.
Nejběžnějšími zakysanými mléčnými výrobky, které si lidé kupují, jsou jogurty, popřípadě jogurtové nápoje, které mají tekutější konzistenci. Nejsou ovšem nejprospěšnější. Jak jsou na tom některé další zakysané výrobky?
Kysané podmáslí
Mezi ty nejzdravější patří například kysané podmáslí, kdy se vedlejší produkt při výrobě másla zakysává smetanovou kulturou. Obsažené fosfolipidy prospívají, protože pomáhají vstřebávat tuky a cholesterol. Kysané podmáslí obsahuje také jen málo tuku, asi 0,5 %
Valašská kyška
Valašská kyška je v podstatě skoro to samé, co smetanový zákys. Jde o výrobky, které se fermentují pomocí kefírové, jogurtové nebo smetanové kultury. Obsah tuku se pohybuje mezi 1,5 až 3,5 % a více.
Acidofilní mléko
Ve výčtu nesmí chybět acidofilní mléko, za jehož typickou nakyslou chuť je zodpovědná specifická kultura Lactobacillus acidophilus. Aby nebylo mléko až příliš kyselé, obvykle se míchá se smetanovým zákysem. Mívá kolem 3,5 % tuku a je dobrým zdrojem vitaminu B12, který je důležitý například pro nervovou soustavu.
Kefír a kefírové mléko
Nejen bakterie, ale také kvasinky se používají pro výrobu kefíru a kefírového mléka. Chuťově je poznáte tak, že jsou díky obsahu oxidu uhličitému ostřejší. V kefírovém mléku je kvasinek méně než v kefíru, a je tedy jemnější. Výhoda kefírů a kefírových mlék je právě v obsahu kvasinek. Jejich konzumací dáte tělu bohatší a rozmanitější druhy probiotik. Obsah tuku je různý, prodávají se nízkotučné i plnotučné varianty.
Naopak méně rozmanité z hlediska probiotik jsou zakysané smetany, které navíc obsahují více tuku.
ABT mléko
Za nejúčinnější zakysaný výrobek s ohledem na vliv na střevní mikroflóru považuje Monika Koliandrová ABT mléko. Jde o kysaný mléčný produkt s bifidokulturou. „K původní mléčné kultuře jsou přidána ještě probiotika navíc. ABT je zkratka obsažených kultur. Těmi jsou Lactobacillus acidiphilus, Bifidobacterium a Streptococcus termophilus,“ uvádí výživářka Monika Koliandrová.
Nejlepší je různé druhy kombinovat a střídat, abyste do těla dostali co nejrozmanitější koktejl probiotik. Dávejte přednost neslazeným variantám. Odborníci doporučují dát si jeden zakysaný mléčný výrobek denně. Skvělá je pro střeva také fermentovaná zelenina.
Kromě Ježíška se blíží i čas žlučníkových záchvatů – připomeňte si, co při nich pomáhá.