Článek
Do pravého kotlíkového bograče patří spíš hůř použitelné levné kusy masa. Vy samozřejmě vezměte, co máte po ruce: žebra a jiné polévkové maso, kolena, kus hřbetu, čisté svaloviny stačí kousek. Vzhledem k tomu, že se jedná o pastevecké jídlo, patří tam i jehněčí, zvládnete to ale i bez něj.
Postup
01.
Všechno připravené maso očistěte a podle potřeby naporcujte. Špek nakrájejte na kostičky a rozehřejte v hrnci. Mezitím nakrájejte cibuli najemno, osmahněte ji na vypečeném tuku a přidejte papriku a kmín (někdo možná ocení drcený namísto celého) a nechte rozvonět. Pokud máte rádi ostřejší jídla, použijte místo části sladké papriku pálivou.
02.
Přidejte maso, osolte a opepřete, vložte bobkový list, můžete přidat i jeden dva stroužky česneku. Maso nechte zatáhnout (podle potřeby můžete přidat ještě kapku oleje) a podlijte trochou vody. Té by nikdy nemělo být víc než masa – maso se v tekutině musí dusit, ne vařit. Na středním stupni duste asi 60 minut skoro doměkka. Podle potřeby průběžně podlévejte.
DALŠÍ UKRAJINSKÉ RECEPTY
03.
Mrkev a petržel očistěte a nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte najemno. Oloupané brambory nakrájejte na větší kousky. Když je maso skoro měkké, vyndejte případné kosti a obrané maso vložte zpět do omáčky. Přidejte připravenou zeleninu a dál duste asi 15 minut úplně doměkka.
04.
Po odstavení z plotny nechte 15 minut odležet a můžete podávat: buď samotné, nebo s chlebem.
Guláše není nikdy dost! Zkuste také řecký guláš stifado, italský telecí guláš na víně s olivami a rajčaty nebo polský bigos.