Článek
To, co vás nejspíš baví nejvíc ze všech zahradních prací, je příprava sazeniček. Jak by ne. Koho by nebavilo pozorovat, jak z nenápadného semínka postupně vyrůstá malinký stonek s lístečkem, který se postupně mění v miniaturní rostlinku. Tak hurá do toho, zvláště pokud máte vyhřívaný skleník, není na co čekat.
Ředkvičky, saláty či pažitka už mohou klíčit
V únoru je tedy ten správný čas na to, abyste vysadili semínka pro předpěstování sazeniček zeleniny. Platí to především pro raný salát, brokolici, papriky, ředkvičky, karotku, kořenovou petržel a pažitku. Pokud chcete mít brzkou sklizeň, můžete začít s předpěstováním i rajčat a cibule. Do vytápěného skleníku ale můžete vysít i celery – bulvový i listový, kedluben, hlávkovou kapustu, květák, pekingské zelí nebo salátovou okurku. Pokud žijete v teplejších oblastech, můžete již koncem února nechat v bedýnkách na světlém místě při teplotě mezi 10° až 15 °C naklíčit rané brambory pro jarní výsadbu. Můžete si ale začít pěstovat i okrasné květiny, vyplatí se vám to třeba u lobelek, hledíků, petúnií či dosen.
Pokud nemáte skleník, můžete si předpěstovat sazeničky i doma. Semínka můžete vysít do misek a nechat klíčit v teple na okenním parapetu nebo v zimní zahradě.
Lehký substrát a izolace pomohou
Semínka pro předpěstování sazenic byste měli vysazovat do teplého či poloteplého, hnojem či kompostem vyhřívaného pařeniště (díky tlení jednotlivých složek totiž vzniká teplo). Pokud se bojíte zimy, použijte jako případnou izolaci bublinkovou fólii či bílou netkanou textilii, kterou můžete pařeniště přikrýt, případně ji dát i dospod, aby hlína od země nepromrzala. Substrát vždy volte lehký a takový, který neobsahuje příliš mnoho živin, ty při klíčení semen potřeba nejsou. Můžete si koupit speciální substrát pro množení a výsevy, seženete ho v každém hobby marketu či zahradnictví, nebo si ho vytvořit sami ze zahradní zeminy a písku, malé trošky kompostu, případně perlitu, či vylehčujících kuliček polystyrenu.
Semínka nezasypávejte, jen je jemně přitlačte na povrch, případně posypte jen nepatrnou vrstvou substrátu. Pokud si budete předpěstovávat sazeničky ze semínek v miskách na okenním parapetu, zakryjte je fólií či průsvitným, perforovaným plastem, vytvoříte jim příjemnější mikroklima. Jakmile semínka začnou klíčit, volte jako způsob zalévání rosení rozprašovačem, proud vody by mohl křehké rostlinky poškodit. Velmi důležitý je i dostatek světla.
Zázračné bylinkové nálevy
Pokud jsou semínka zdravá, takhle jednoduše zasetá by vám měla vždy vyklíčit. Klíčení jim však můžete před zasetím usnadnit namáčením. Trvalejší přísun vody hned na začátku jim dá signál, že je opravdu čas klíčení. Optimální dobu namáčení určete podle velikosti a síly slupky, salátu stačí třeba jen 4 hodiny, semínka košťálové zeleniny potřebují půlden nebo i den, rajčata a papriky namáčejte jeden až dva dny a semínka kořenové zeleniny klidně i tři dny. Teplota vody by měla být nejméně 16 °C, a pokud volíte vícedenní namáčení, měli byste vodu dvakrát denně vyměnit.
Osvědčeným trikem je nahradit vodu bylinkovým nálevem. Heřmánkový ochrání semínka proti houbovým chorobám, bakteriím a plísním, přesličkový obsahuje křemík a tak klíčící rostlinky posiluje, a odvar z dubové kůry účinně změkčuje povrch tvrdých semen, takže mohou snáze klíčit. Každopádně před výsevem semínka mírně osušte, bude se vám s nimi lépe pracovat.
Tak co, už na vás přišla jarní touha zasít vlastní rostlinky?