Hlavní obsah
3,5
(54)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

V téhle tradiční polévce ze západního Slovenska musí stát lžíce. Kousky masa a zeleniny jsou spíš větší a nudle se také krájejí „pořádné“. Vždy se jí vaří plný hrnec a nejlépe chutná po práci venku nebo po dlouhém výletu.

40 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
18 porcí
  • 400 g červených fazolí
  • 1 kg uzených hovězích žeber
  • 1 nožka pikantní klobásy
  • 3 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 kousek celeru
  • 4 ks brambor
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 větvička čerstvého libečku
  • 2 lžíce listové petržele
Nudle
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 100 ml vlažné vody
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička másla
Článek

Postup

01.

Večer před přípravou propláchněte fazole a namočte je do alespoň trojnásobného množství vody.

02.

Na druhý den začněte přípravou těsta na nudle, potřebuje čas na odležení. Do větší mísy prosejte mouku, přidejte vejce a špetku soli a začněte zadělávat těsto. Postupně přilijte tolik vlažné vody, aby vzniklo pružné, hladké, nelepivé a poměrně tuhé těsto – vodu nemusíte použít všechnu. Zabalte těsto do fólie a dejte na chvíli do lednice.

03.

Namočené fazole sceďte, propláchněte, zalijte čerstvou vodou, přidejte bobkový list a vařte v tlakovém hrnci 25 až 30 minut podle velikosti a stáří luštěnin.

04.

Opláchněte uzené maso (nejchutnější a nejlevnější jsou uzená žebra nebo ocásek), zalijte ho vodou a povařte na mírném ohni asi 20 minut doměkka. Poté maso vyjměte a oberte, vývar uchovejte.

05.

Očistěte a omyjte zeleninu. Mrkev a petržel nakrájejte na kolečka, brambory na kostky, cibuli nadrobno a celer nechte v celku.

06.

Připravte si k ruce hladkou mouku, mletou papriku, dva prolisované stroužky česneku a zchladlý vývar z uzeného, příprava bude rychlá. Ve velkém hrnci rozpalte na středním plameni velkou lžíci sádla a osmažte na něm cibuli do světle hnědé barvy. Přidejte česnek, vsypte mouku a krátce ji osmažte. Hrnec částečně stáhněte z ohně a v základu dobře, ale krátce rozmíchejte mletou červenou papriku. Zalijte uzeným vývarem a znovu dobře rozmíchejte.

07.

Do hrnce vsypte zeleninu, přidejte pepř, bobkový list a libeček, ochutnejte a podle toho, jak byl slaný vývar, ještě dosolte. Hrnec můžete případně dolít vodou. Přiveďte k varu a vložte klobásu v celku a uzené maso. Vařte na mírném ohni asi 10 minut, až začnou brambory měknout. Přidejte uvařené fazole a společně povařte ještě asi 10 až 15 minut. Těsně před dovařením prolisujte k polévce poslední stroužek česneku.

08.

Dokončete nudle. Těsto za hojného podsypávání moukou rozválejte na co nejtenčí placku a nakrájejte ji na asi 8 cm široké dlouhé pruhy. Pruhy těsta posypte moukou, položte vždy 3–4 na sebe a ostrým nožem krájejte asi 1 cm široké nudle. Krátce je povařte ve vroucí osolené vodě, sceďte a přidejte kousek másla, aby se neslepily.

09.

Před podáváním vylovte z polévky klobásu a nakrájejte ji na kolečka. Rozdělte na talíře společně s nudlemi a zalijte horkou polévkou. Povrch bohatě posypte petrželovou natí a podávejte.

Můj tip: Připravte si nudle z dvojnásobného množství surovin. Vodu na vaření nudlí osolte jenom malou špetkou soli a část nudlí podávejte jako druhý druhý chod třeba s mákem.

Znáte záhoráckou polévku?

Související témata:

Načítám