Článek
Postup
01.
Večer před přípravou propláchněte fazole a namočte je do alespoň trojnásobného množství vody.
02.
Na druhý den začněte přípravou těsta na nudle, potřebuje čas na odležení. Do větší mísy prosejte mouku, přidejte vejce a špetku soli a začněte zadělávat těsto. Postupně přilijte tolik vlažné vody, aby vzniklo pružné, hladké, nelepivé a poměrně tuhé těsto – vodu nemusíte použít všechnu. Zabalte těsto do fólie a dejte na chvíli do lednice.
03.
Namočené fazole sceďte, propláchněte, zalijte čerstvou vodou, přidejte bobkový list a vařte v tlakovém hrnci 25 až 30 minut podle velikosti a stáří luštěnin.
04.
Opláchněte uzené maso (nejchutnější a nejlevnější jsou uzená žebra nebo ocásek), zalijte ho vodou a povařte na mírném ohni asi 20 minut doměkka. Poté maso vyjměte a oberte, vývar uchovejte.
05.
Očistěte a omyjte zeleninu. Mrkev a petržel nakrájejte na kolečka, brambory na kostky, cibuli nadrobno a celer nechte v celku.
06.
Připravte si k ruce hladkou mouku, mletou papriku, dva prolisované stroužky česneku a zchladlý vývar z uzeného, příprava bude rychlá. Ve velkém hrnci rozpalte na středním plameni velkou lžíci sádla a osmažte na něm cibuli do světle hnědé barvy. Přidejte česnek, vsypte mouku a krátce ji osmažte. Hrnec částečně stáhněte z ohně a v základu dobře, ale krátce rozmíchejte mletou červenou papriku. Zalijte uzeným vývarem a znovu dobře rozmíchejte.
07.
Do hrnce vsypte zeleninu, přidejte pepř, bobkový list a libeček, ochutnejte a podle toho, jak byl slaný vývar, ještě dosolte. Hrnec můžete případně dolít vodou. Přiveďte k varu a vložte klobásu v celku a uzené maso. Vařte na mírném ohni asi 10 minut, až začnou brambory měknout. Přidejte uvařené fazole a společně povařte ještě asi 10 až 15 minut. Těsně před dovařením prolisujte k polévce poslední stroužek česneku.
08.
Dokončete nudle. Těsto za hojného podsypávání moukou rozválejte na co nejtenčí placku a nakrájejte ji na asi 8 cm široké dlouhé pruhy. Pruhy těsta posypte moukou, položte vždy 3–4 na sebe a ostrým nožem krájejte asi 1 cm široké nudle. Krátce je povařte ve vroucí osolené vodě, sceďte a přidejte kousek másla, aby se neslepily.
09.
Před podáváním vylovte z polévky klobásu a nakrájejte ji na kolečka. Rozdělte na talíře společně s nudlemi a zalijte horkou polévkou. Povrch bohatě posypte petrželovou natí a podávejte.
Můj tip: Připravte si nudle z dvojnásobného množství surovin. Vodu na vaření nudlí osolte jenom malou špetkou soli a část nudlí podávejte jako druhý druhý chod třeba s mákem.
Znáte záhoráckou polévku?