Článek
Večeře zpravidla znamená určité zklidnění a tečku za celým dnem, po níž vás už nečeká nic sladšího než spravedlivý spánek. A právě jeho kvalitě může to, co na večeři zvolíte, přidat nebo naopak ubrat, tedy podpořit regenerační a obnovné procesy, které během noci v těle probíhají, nebo je narušit. Která jídla mohou být zodpovědná za potíže se spánkem i trávením?
1. Těstoviny
Jsou cenným zdrojem sacharidů, které dodají svalům i mozku mnoho energie. To je důvod, proč byste si je místo k večeři měli dopřát k obědu. V opačném případě můžete mít před spaním nadbytek energie nebo trpět na pocity těžkosti – obojí brání pohodlnému odpočinku. Večerní konzumace těstovin navíc může ovlivnit metabolismus a společně s ním i váhu.
2. Zmrzlina
Z větší části je složena z nasycených tuků, cukrů a přidaných látek, které stimulují mozek, nedopřejí mu odpočinku, a kromě toho se mohou podepsat i na nárůstu hmotnosti, protože je organismus před spaním nestihne zpracovat a spálit čili se pravděpodobně uloží do tukových zásob.
„Zmrzliny, a to jak vodové, tak smetanové, jsou velmi vydatným zdrojem energie, hlavně jednoduchých cukrů, kterých mohou na jednu porci obsahovat 20–30 gramů. Mají tedy na tělo nabuzující efekt a dělají pravý opak toho, co večer potřebujeme, což je zklidnění. Porce zmrzliny může způsobit, že nebudeme moci usnout tak, jak jsme zvyklí,“ potvrzuje biochemička a nutriční specialistka Michaela Bebová.
3. Pikantní koření
Pikantní omáčky a koření dodají pokrmu zvláštní nádech, ve večerních hodinách ovšem mohou dráždit žaludeční sliznici a zvyšovat tendenci k pálení žáhy a těžkému trávení. Pokud si před spaním dopřejete něco hodně kořeněného, pravděpodobně vás v noci potrápí bolesti žaludku nebo pálení žáhy, kdy budete cítit, jak se žaludeční šťávy tlačí nahoru.
4. Květák
Zástupce brukvovité zeleniny sice představuje velmi zdravé a nízkokalorické jídlo, ale navzdory tomu není nejlepší nápad vychutnávat si ho ve večerních hodinách, a to z jednoho prostého důvodu: má totiž zároveň vlastnosti, které zvyšují produkci plynů ve střevech, čili je pravděpodobné, že se po jeho požití budete v posteli potýkat s nepříjemnými pocity nadýmání a plynatosti spojenými s křečemi v podbřišku.
„Jako poslední jídlo před spaním není vhodná ani syrová zelenina, protože je těžká do žaludku. Je proto lepší si ji připravit třeba v páře,“ říká Kateřina Adámková, osobní trenérka a výživová koučka.
5. Červené maso a uzeniny
Červené maso je sice bohaté na bílkoviny, těžko se ale tráví, což může mít za následek neklidný, přerušovaný nebo krátký spánek, nebo dokonce neschopnost vůbec usnout.
„Trávení červeného masa může trvat až 7 hodin, proto je lepší k večeři upřednostnit rybu,“ říká Kateřina Adámková.
Uzeniny jsou zase bohaté na nasycené tuky a přidané chemikálie, které tělo těžko zpracovává, proto po jejich požití následují pocity těžkosti, které ztěžují započetí oblažujícího nočního odpočinku.
6. Hořká čokoláda
Je řazena mezi zdravé pochutiny. V přiměřeném množství si kvalitní čokoládu (nad 70 %) můžete bez výčitek svědomí dokonce dopřávat pravidelně. I přes její příznivé charakteristiky ale nepředstavuje ideální večerní svačinku, protože obsahuje složky stimulující nervový systém (kofein a teobromin) a udržující mozek déle aktivní.
7. Tekuté stimulanty
Dobré je také vyhnout se kofeinovým nápojům, jako jsou káva a černý či zelený čaj, a alkoholu – obojí může stimulovat nervový systém a negativně ovlivnit kvalitu spánku.