Článek
Postup
01.
Kuřecí maso můžete použít pečené nebo klidně vařené – podle toho, jaké vám zrovna zbude. Na 2 porce zadělávaného kuřete spotřebujete objemem zhruba o velikosti jednoho stehna. Začněte tím, že rozeberte maso na malé kousky.
02.
V hrnci rozehřejte máslo a zaprašte ho hladkou moukou. Usmažte světlou jíšku. Jakmile začne zlátnout, zalijte ji asi polovinou vývaru a omáčkovou metlou prošlehejte dohladka, aby se nezavařily hrudky. Osolte, lehce opepřete, přidejte na špetku nože muškátového květu a snítku tymiánu.
03.
Podlijte zbytkem vývaru a nechte asi 15 minut provařit a zhoustnout. Jak bude omáčka probublávat, bude se na ní místy tvořit pěna – tu normálně seberte lžicí a vyhoďte: z omáčky tak vysbíráte nadbytečnou mouku, odlehčíte ji a ta přitom zůstane zahuštěná. Čím déle budete omáčku vařit, tím jemnější a lehčí bude.
04.
Přidejte obrané maso a hrst hrášku a nechte ještě asi 3–5 minut společně povařit. Pro zjemnění přidejte trochu smetany. Vyndejte stonek tymiánu a podávejte se špeclemi posypané pažitkou. Jako příloha se hodí i další krátké těstoviny.
Pokud vás tento recept oslovil, zkuste i další jeho příbuzné – třeba krémovou kuřecí polévku s bramborami a jarní zeleninou nebo vynikající kuřecí kaldoun.