Hlavní obsah
3,7
(75)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Zbyl vám kus kuřete a vy přemýšlíte, co s ním, protože to nevydá na večeři pro dva, natož pro celou rodinu? Tyto přebytky se vždycky hodí zadělat. Na tento recept navíc nejspíš najdete všechny potřebné ingredience ve spíži a v lednici.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Zadělávané kuře
  • 200 g kuřete
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 450 ml drůbežího vývaru
  • 5 g soli a pepře
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 hrst mraženého hrášku
  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
Příloha a ozdoba
  • 1/2 balení špeclí
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
Článek

Postup

01.

Kuřecí maso můžete použít pečené nebo klidně vařené – podle toho, jaké vám zrovna zbude. Na 2 porce zadělávaného kuřete spotřebujete objemem zhruba o velikosti jednoho stehna. Začněte tím, že rozeberte maso na malé kousky. 

02.

V hrnci rozehřejte máslo a zaprašte ho hladkou moukou. Usmažte světlou jíšku.  Jakmile začne zlátnout, zalijte ji asi polovinou vývaru a omáčkovou metlou prošlehejte dohladka, aby se nezavařily hrudky. Osolte, lehce opepřete, přidejte na špetku nože muškátového květu a snítku tymiánu. 

03.

Podlijte zbytkem vývaru a nechte asi 15 minut provařit a zhoustnout. Jak bude omáčka probublávat, bude se na ní místy tvořit pěna – tu normálně seberte lžicí a vyhoďte: z omáčky tak vysbíráte nadbytečnou mouku, odlehčíte ji a ta přitom zůstane zahuštěná. Čím déle budete omáčku vařit, tím jemnější a lehčí bude.

04.

Přidejte obrané maso a hrst hrášku a nechte ještě asi 3–5 minut společně povařit. Pro zjemnění přidejte trochu smetany. Vyndejte stonek tymiánu a podávejte se špeclemi posypané pažitkou. Jako příloha se hodí i další krátké těstoviny.

Pokud vás tento recept oslovil, zkuste i další jeho příbuzné – třeba krémovou kuřecí polévku s bramborami a jarní zeleninou nebo vynikající kuřecí kaldoun.

Načítám