Hlavní obsah
3,5
(53)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tento skoro zapomenutý recept dělala dělávaly naše babičky. Podobně jako fazolky nakyselo mohou být zadělávané kedlubny chutnou přílohou k dušenému masu nebo výborný plnohodnotný oběd či večeře s bramborami.

5 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 4 ks kedlubny
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • 2 lžíce másla
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 120 ml mléka
  • 2 lžíce octa 8%
  • 1 lžíce soli
Článek

Postup

01.

Čerstvé kedlubny oloupejte a nakrájejte na hranolky.

02.

Dejte je vařit do osolené vody spolu s jedním bobkovým listem a dvěma kuličkami nového koření. Až kedlubna téměř změkne, slijte ji. (Vodu nevylévejte, můžete ji použít jako základ pro zeleninovou polévku.)

03.

Mezitím si připravte máslovou jíšku. Na pánvi orestujte lžíci másla a hladkou mouku. Do jíšky nalijte postupně mléko a dokonale ho vmíchejte, aby vznikla hladká řídká bešamelová omáčka. Přidejte do ní dvě lžíce octa, zbytek nového koření, druhý bobkový list a celý pepř. Pár minut povařte na mírném ohni a míchejte. Pak z omáčky vyjměte všechno koření a dosolte ji. (Podívejte se, jak na bešamel krok za krokem.)

04.

Do ochucené omáčky vložte uvařené kedlubny a zamíchejte.

05.

Zadělávané kedlubny servírujte s na másle opečenými bramborami a vařeným vejcem. Posypte nasekanými oblíbenými bylinkami, třeba petrželkou, pažitkou či koprem.

Foto: Svatava Vašková

Zadělávané kedlubny nakyselo vás překvapíFoto: Svatava Vašková

Urodilo se a nechce se vám kedlubny chroupat jen syrové? Potěší vás nakládaná kedlubna s česnekem, kedlubnové zelí, kedlubnová krémová polévka s vejcem. Výborné jsou kedlubnové placičky v troubě a určitě vyzkoušejte kedlubnový salát se sýrem a ředkvičkami.

Energetická hodnota celkem - 3 porce
Energie2 236,09 kJ
Bílkoviny20,12 g
Tuky26,12 g
Sacharidy55,47 g
Sůl18,88 g
SAFA13,11 g
Vláknina18,54 g
Cukry29,24 g
Související témata:

Načítám