Článek
Postup
01.
Čerstvé kedlubny oloupejte a nakrájejte na hranolky.
02.
Dejte je vařit do osolené vody spolu s jedním bobkovým listem a dvěma kuličkami nového koření. Až kedlubna téměř změkne, slijte ji. (Vodu nevylévejte, můžete ji použít jako základ pro zeleninovou polévku.)
BEZMASÉ ZELENINOVÉ VARIACE POSLOUŽÍ K MASU I SAMOSTATNĚ
03.
Mezitím si připravte máslovou jíšku. Na pánvi orestujte lžíci másla a hladkou mouku. Do jíšky nalijte postupně mléko a dokonale ho vmíchejte, aby vznikla hladká řídká bešamelová omáčka. Přidejte do ní dvě lžíce octa, zbytek nového koření, druhý bobkový list a celý pepř. Pár minut povařte na mírném ohni a míchejte. Pak z omáčky vyjměte všechno koření a dosolte ji. (Podívejte se, jak na bešamel krok za krokem.)
04.
Do ochucené omáčky vložte uvařené kedlubny a zamíchejte.
05.
Zadělávané kedlubny servírujte s na másle opečenými bramborami a vařeným vejcem. Posypte nasekanými oblíbenými bylinkami, třeba petrželkou, pažitkou či koprem.
Urodilo se a nechce se vám kedlubny chroupat jen syrové? Potěší vás nakládaná kedlubna s česnekem, kedlubnové zelí, kedlubnová krémová polévka s vejcem. Výborné jsou kedlubnové placičky v troubě a určitě vyzkoušejte kedlubnový salát se sýrem a ředkvičkami.