Článek
Postup
01.
Plátky hovězího masa osolte, opepřete a natřete dijonskou hořčicí. Ve větším hrnci nebo papiňáku je zprudka z obou stran orestujte na přepuštěném másle (ghí). Jak vyrobit domácí přepuštěné máslo?
VAŘENÉ, PEČENÉ, ZAPÉKANÉ... ZKUSTE BRAMBORY TROCHU JINAK
02.
Opečené maso vyndejte z hrnce a na výpeku restujte najemno nasekané šalotky. Když změknou, zalijte je červeným vínem a hovězím vývarem, přidejte provensálské koření a vše provařte v nezakrytém hrnci asi 10 minut. Maso vraťte do hrnce, přiklopte a duste ho doměkka (asi 120 minut, vše můžete uspíšit, když použijete tlakový hrnec). Co byste měli vědět o vaření s vínem?
03.
Zatímco se maso dusí, uvařte omyté neoloupané brambory doměkka. Nechte je zchladnout a pak je oloupejte. Naučte se trik, jak oloupat vařené brambory rychle a bez nože.
HOVĚZÍ A VÍNO, TO JE OSVĚDČENÁ KOMBINACE
04.
V menším hrnci na másle orestujte mouku a vzniklou jíšku zalijte mlékem a prošlehejte ruční metlou. Vznikne hladká omáčka. Přidejte do ní bobkový list, celý pepř, nové koření a osolte ji. Nakonec přilijte lžíci octa. Omáčku provařte a pak ji promíchejte s uvařenými bramborami a prohřejte. Jak se dělá bešamel?
05.
Hotové hovězí podávejte se zadělávanými bramborami a vše přelijte lahodnou šťávou z masa.
Láká vás zelenina či maso v dobré zahuštěné omáčce? Vyzkoušejte zadělávané kedlubny, fazolky na smetaně, zadělávaný hrášek na smetaně nebo zadělávané kuře s hráškem. Skvělé je i zadělávané kuře se strouhankovými knedlíčky.