Článek
Zabijačky přinášejí možnost ochutnat i méně využívané části prasete. Nebojte se nových chutí a zkuste klasický zabijačkový guláš, ve kterém se zužitkují i vnitřnosti.
Postup
01.
Plec, srdce a slezinu nakrájejte na kostky. Vepřová játra najemno, stejně tak nasekejte cibuli. Česnek nasekejte nebo nastrouhejte.
02.
Mozeček nasekejte najemno, promíchejte s vajíčkem a dejte zatím do lednice.
03.
V hrnci rozpalte sádlo a orestujte cibulku dohněda. Přidejte česnek, nakrájenou vepřovou plec, vepřové srdce a alespoň 5 minut restujte, aby se vám maso hezky opeklo.
04.
Osolte, opepřete, zalijte litrem vepřového vývaru a přiveďte k varu (jak se dělá skvělý domácí vývar). Dochuťte sušeným mletým zázvorem, mletým novým kořením, majoránkou, přikryjte pokličkou a duste zhruba 40 minut doměkka.
05.
Poté přidejte slezinu, chvíli zavařte a na závěr vložte játra. Guláš pak zahustěte mozečkem z lednice. Po zahuštění vypněte sporák a nechte 5 minut odpočinout.
06.
Mezitím si připravte vejmrdu. Do misky dejte nastrouhaná jablka, přidejte 2 lžíce vývaru, nastrouhaný křen, osolte, opepřete a lehce zakápněte octem. Dle libosti pak přidejte cukr. Na talíř servírujte guláš vedle vejmrdy, k tomu krajíc dobrého chleba.
Kdybyste si nebyli jisti postupem, můžete se podívat na videonávod nebo se podívejte na podobný recept Masopustní hodování: Zabijačkový guláš jako od řezníka.