Hlavní obsah
3,1
(42)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Máte rádi pořádné masové hody a nebojíte se netradičních surovin, jako je mozeček? Tak pojďte vyzkoušet, jak na zabijačkový gulášek a staročeskou vejmrdu.

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Guláš
  • 1 kg vepřové plece
  • 1 ks vepřové srdce
  • 200 g vepřových jater
  • 200 g vepřová slezina
  • 1 ks vepřový mozeček
  • 1 l vepřového vývaru
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky nového koření
  • 2 lžičky majoránky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 80 dkg cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce sádla
Staročeská vejmrda
  • 100 g křenu
  • 100 g jablek
  • 50 ml vepřového vývaru
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka soli
  • 1 trochu cukru
Článek

Zabijačky přinášejí možnost ochutnat i méně využívané části prasete. Nebojte se nových chutí a zkuste klasický zabijačkový guláš, ve kterém se zužitkují i vnitřnosti.

Postup

01.

Plec, srdce a slezinu nakrájejte na kostky. Vepřová játra najemno, stejně tak nasekejte cibuli. Česnek nasekejte nebo nastrouhejte. 

02.

Mozeček nasekejte najemno, promíchejte s vajíčkem a dejte zatím do lednice.

03.

V hrnci rozpalte sádlo a orestujte cibulku dohněda. Přidejte česnek, nakrájenou vepřovou plec, vepřové srdce a alespoň 5 minut restujte, aby se vám maso hezky opeklo.

04.

Osolte, opepřete, zalijte litrem vepřového vývaru a přiveďte k varu (jak se dělá skvělý domácí vývar). Dochuťte sušeným mletým zázvorem, mletým novým kořením, majoránkou, přikryjte pokličkou a duste zhruba 40 minut doměkka. 

05.

Poté přidejte slezinu, chvíli zavařte a na závěr vložte játra. Guláš pak zahustěte mozečkem z lednice. Po zahuštění vypněte sporák a nechte 5 minut odpočinout.

06.

Mezitím si připravte vejmrdu. Do misky dejte nastrouhaná jablka, přidejte 2 lžíce vývaru, nastrouhaný křen, osolte, opepřete a lehce zakápněte octem. Dle libosti pak přidejte cukr. Na talíř servírujte guláš vedle vejmrdy, k tomu krajíc dobrého chleba. 

Kdybyste si nebyli jisti postupem, můžete se podívat na videonávod nebo se podívejte na podobný recept Masopustní hodování: Zabijačkový guláš jako od řezníka.

Načítám