Hlavní obsah
3,2
(109)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Tradiční britská kuchyně nemá zrovna nejlepší pověst a ani název jídla není příliš lákavý. Ale tahle rychlovka s uzeninou vám bude chutnat téměř určitě. Dobré klobásky zapečené v těstíčku na yorkshirský pudink jsou hned hotové a přímo si říkají o sklenici vychlazeného piva. To ale můžete zvolit klidně české.

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 24 × 20 cm
Budete potřebovat
  • 8 ks světlých grilovacích klobásek
  • 140 g hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 180 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 3 lžíce oleje
Na petrželkový relish
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 snítka čerstvé máty
  • 2 lžičky kaparů
  • 2 ks kyselých okurek
  • 1 lžička citronové kůry
  • 150 ml olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Tradiční anglická žába v díře se zapéká v těstíčku na yorkshirský pudink, ale pokud se vám do něj nechce, nahraďte ho bramborovou kaší. Můžete využít i tu, co vám například zůstala od oběda.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 220 °C. Pekáček pořádně vymažte olejem nebo sádlem a nezapomeňte vymazat i boky. Vložte do něj klobásky a dejte je péct na 15 minut do rozpálené trouby.

02.

V mezičase si připravte těstíčko: do mísy prosejte mouku se solí, přidejte dvě větší vejce, mléko, špetku pepře a hořčici a pomocí ručního šlehače opravdu dobře promixujte. Vznikne hladké a řidší těstíčko. Přelijte ho do nádoby, která má zobáček (často ho mívají kuchyňské odměrky). I když ušpiníte další kus nádobí, výrazně vám to usnadní a urychlí práci.

03.

Teď pracujte opatrně, ale rychle: předpečené klobásky vyndejte z trouby. Obraťte je a těstíčko rozlijte kolem nich po celém dně. Dávejte pozor, rozpálený tuk může prskat. Pekáček znovu rychle vraťte do trouby a pečte dalších 20 minut, troubu neotvírejte! Těsto se nekontrolovaně a vtipně nafoukne, vyplní mezery mezi klobáskami a zezlátne. Podávejte horké, posypané čerstvými bylinkami. Anebo si – zatímco se klobásky pečou – připravte petrželový relish.

04.

Na bylinkový relish s okurkami omyjte a osušte bylinky a nasekejte je najemno. Najemno nasekejte také kapary a kyselé okurky, nastrouhejte citronovou kůru. Všechny suroviny dejte do mističky, zalijte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte citronovou šťávu podle chuti a kyselosti okurek. Nechte chvíli rozležet a podávejte. Tenhle bylinkový dip se bude hodit i k pokrmům z brambor a vajec nebo i k jednoduchým úpravám masa. Zalitý olejem v lednici vydrží i dva týdny.

Tip: Se zelenou omáčkou můžete experimentovat – přidejte pár oliv, sušené rajče… Když nahradíte mátu koprem a přidáte stroužek česneku, získáte skvělý doplněk k rybím pokrmům. Anebo zkuste okurkový relish.

Načítám