Článek
Tradiční anglická žába v díře se zapéká v těstíčku na yorkshirský pudink, ale pokud se vám do něj nechce, nahraďte ho bramborovou kaší. Můžete využít i tu, co vám například zůstala od oběda.
Postup
01.
Troubu předehřejte na 220 °C. Pekáček pořádně vymažte olejem nebo sádlem a nezapomeňte vymazat i boky. Vložte do něj klobásky a dejte je péct na 15 minut do rozpálené trouby.
02.
V mezičase si připravte těstíčko: do mísy prosejte mouku se solí, přidejte dvě větší vejce, mléko, špetku pepře a hořčici a pomocí ručního šlehače opravdu dobře promixujte. Vznikne hladké a řidší těstíčko. Přelijte ho do nádoby, která má zobáček (často ho mívají kuchyňské odměrky). I když ušpiníte další kus nádobí, výrazně vám to usnadní a urychlí práci.
03.
Teď pracujte opatrně, ale rychle: předpečené klobásky vyndejte z trouby. Obraťte je a těstíčko rozlijte kolem nich po celém dně. Dávejte pozor, rozpálený tuk může prskat. Pekáček znovu rychle vraťte do trouby a pečte dalších 20 minut, troubu neotvírejte! Těsto se nekontrolovaně a vtipně nafoukne, vyplní mezery mezi klobáskami a zezlátne. Podávejte horké, posypané čerstvými bylinkami. Anebo si – zatímco se klobásky pečou – připravte petrželový relish.
04.
Na bylinkový relish s okurkami omyjte a osušte bylinky a nasekejte je najemno. Najemno nasekejte také kapary a kyselé okurky, nastrouhejte citronovou kůru. Všechny suroviny dejte do mističky, zalijte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte citronovou šťávu podle chuti a kyselosti okurek. Nechte chvíli rozležet a podávejte. Tenhle bylinkový dip se bude hodit i k pokrmům z brambor a vajec nebo i k jednoduchým úpravám masa. Zalitý olejem v lednici vydrží i dva týdny.
Tip: Se zelenou omáčkou můžete experimentovat – přidejte pár oliv, sušené rajče… Když nahradíte mátu koprem a přidáte stroužek česneku, získáte skvělý doplněk k rybím pokrmům. Anebo zkuste okurkový relish.
Máte rádi recepty z uzenin? Vyzkoušejte párky v těstíčku s domácím sýrovým dipem anebo pečené buřty na pivu se zeleninou a rajčaty.