Článek
Postup
01.
Nejprve uvařte vývar. My jsme použili rozmrazenou kachní směs na polévku, ale skvělé jsou i jen kachní krky nebo skelet a kosti z pečené kachny. Pro výraznější chuť nejprve maso/kosti, očištěnou mrkev, česnek, zázvor a světlou část jarní cibulky (zelenou nať nechte na ozdobu) dejte na asi 20 minut nasucho péct do trouby při 240 °C.
02.
Přendejte do hrnce, přidejte malou lžičku soli, půl lžičky celého pepře, badyán, chilli a skořici, zalijte asi 1,5 litrem vody a minimálně hodinu povařte doměkka. Přidali jsme i pár stonků citronové trávy, kterou koupíte v asijských potravinách a zbylou můžete nechat zakořenit a zasadit.
03.
Vývar sceďte, dochuťte rybí a sójovou omáčkou (obě polévku i dosolí) a maso oberte.
04.
Zatímco se vaří vývar, připravte si další ingredience. My jsme dali zelenou nať z cibulky, proužky mrkve, 10 minut povařené zelí bok choy, taktéž povařené houby shimeji (hodí se ale i shiitake nebo žampiony), nasekané chilli a vaječné nudle. Houby a zeleninu můžete povařit v osolené vodě zvlášť nebo přímo ve vývaru. Zeleninu dejte tu, co máte rádi a zrovna po ruce (např. brokolici, ředkvičky, kukuřici, chřest...)
05.
Do polévky jsou skvělá i vařená vejce.my jsme je ještě 1 až 2 dny předem naložili: vložili jsme je na cca 7 minut do vroucí vody, zchladili, oloupali a v sáčku či misce nechali marinovat ve směsi sójové omáčky, rýžového octa a trochy vody. Vajíčka se ochutí a příjemně změní strukturu.
06.
Do talířů nebo misek rozdělte nudle, maso, houby a zeleninu, zalijte vývarem a obložte jarní cibulkou, vajíčky, čerstvým chilli a sezamovým semínkem.
Vyzkoušejte i kachnu s polévkou po vietnamsku nebo marinované kachní plátky na gril. Obojí jsme poctivě ochutnali a můžeme jedině doporučit!