Článek
Jestliže chcete dát jídlu šmrnc, bylinky jsou vždy sázka na jistotu. Podtrhnou chuť a dotáhnou pokrm k dokonalosti i po vizuální stránce. V případě použití bazalky určitě sáhněte vždy po čerstvé bylince – tak z ní dostanete maximum, co nabízí. Pokud ji přece jen chcete skladovat, místo sušení ji zamrazte. Sice ztratí na vzhledu, lístky mrazením ztratí jasně zelenou barvu, ale uchová si více aroma než v sušené podobě. A jak s ní naložit dál? Zapečte ji třeba s treskou!
Treska s ořechovou krustou a bramborami
Na 4 porce budete potřebovat:
- 4 filety z tresky -
- 1 lžíce strouhanky -
- 1 lžíce mletých lískových nebo vlašských ořechů -
- 1 lžíce nastrouhaného parmezánu -
- 2 lžíce nasekané bazalky -
- 1 lžíce nasekané petrželky -
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry -
- 500 g brambor -
- olivový olej -
- sůl a pepř -
Postup
Krok 1: V misce promíchejte strouhanku, oříšky, parmezán, bylinky, citronovou kůru, 1 až 2 lžíce oleje, sůl a pepř. Na plech vyložený pečicím papírem poskládejte filety z ryby a posypejte je bylinkovou směsí.
Krok 2: Oloupané brambory nakrájejte na kolečka nebo menší měsíčky, osolte a rozprostřete je na plech k rybám. Vše zakapejte olejem a vložte do trouby. Pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
DALŠÍ INSPIRACE NA RYBÍ RECEPTY
Tip: Podávejte se salátem z čínského zelí nebo se salátem s melounem a mozzarellou.
Nevíte, co s rybami? Použijte univerzální grilovací recept pro všechny druhy ryb.