Článek
Postup
01.
Maso očistěte a nakrájejte na kostky velikosti sousta. Osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte trochu oleje a po částech – alespoň na dvě várky – maso na oleji opečte dohněda. Pokud byste maso vložili všechno naráz, hrnec by se příliš ochladil a vy byste maso místo prudkého opečení jen vařili v jeho vlastní šťávě, takže by se pěkně nezatáhlo a bylo by sušší.
02.
Mezitím si připravte zeleninu. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, mrkev a řapíkatý celer na plátky, kapustičky podle velikosti rozčtvrťte nebo rozpulte.
03.
Do hrnce, ve kterém jste opékali maso, přidejte podle potřeby trochu oleje nebo kousek másla a vložte zeleninu kromě kapustiček. Asi 6 minut opékejte, dokud nezačne po krajích zlátnout.
04.
Teď přidejte i maso, podlijte ciderem a vývarem a asi hodinu poduste doměkka. Podle potřeby můžete během dušení ještě trochu podlévat.
05.
Po hodině přidejte kapustičky a ještě asi 15 minut poduste, až jsou téměř měkké.
06.
Odstavte z plotny a dochuťte zakysanou smetanou, dijonskou hořčicí, solí a pepřem. Podávejte se šťouchanými brambory nebo chlebem.
Vepřové maso skvěle doplňují jablka v jakékoli podobě. Zkuste také vepřové na jablečném moštu nebo dušené vepřové s pórkem a ciderem .