Článek
Na Blízkém východě používají petrželovou nať nejenom jako koření do polévky či zelenou posypku na brambory, ale téměř jako plnohodnotnou zelenina. V množství větším než malém ji najdete třeba v tradičním jídle tabouleh nebo právě v tomto salátu.
Postup
01.
Vejce uvařte natvrdo. Zchlaďte je ve studené vodě a oloupejte.
Tip: Nevzhledný šedý prstenec kolem vaječného žloutku vzniká, když vejce vaříte příliš dlouho. Není zdravotně závadný, ale není příliš hezký, a i samotný převařený žloutek je suchý a drolivý. Vejce natvrdo vařte maximálně 10 minut.
02.
Z petrželové natě odstraňte hrubší stonky a lístky i s částí jemnějších stonků nasekejte nahrubo. Z jarní cibulky odstraňte kořínky, opláchněte ji a i se zelenou natí ji nasekejte na jemná kolečka.
Tip: Do salátu můžete přidat i kousek červené papriky nakrájené na drobné kostičky, bude ještě zářivější.
03.
Vychladlá vejce nasekejte nahrubo, v míse zlehka promíchejte s petrželkou a cibulkou a dejte na servírovací tác. Přidejte olivový olej, špetku římského kmínu a soli, vločky chilli podle chuti a citronovou šťávu a už jenom zlehka prohoďte.
04.
Nechte chvíli v chladu proležet a podávejte. V Turecku by vám jako přílohu nabídli plochý chléb lavaš, salát je ale výborný i s lehce opečeným toastovým chlebem.
Vejce natvrdo můžete upravit nejen jako salát či pomazánku, ale také originálnějšími způsoby. Ochutnejte nakládaná vejce natvrdo (hodí se i jako jedlý dárek) anebo mramorová čínská čajová vejce, skvělá jsou i pštrosí vejce: karbanátky s celým vajíčkem uvnitř.