Hlavní obsah
3,8
(21)
Foto: JeniFoto, Shutterstock.com

Foto: JeniFoto, Shutterstock.com

Milujete domácí vafle, ale nechce se vám s nimi moc párat? Pak si je zkuste udělat z kupovaného, už rozváleného listového těsta. Nic jednoduššího neexistuje. Podle tohoto receptu se servírují s výbornými karamelizovanými jablky, ale vy si je samozřejmě udělejte, s čím je máte nejraději. A klidně jen tak suché nebo naslano.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Vafle
  • 1 balení listového těsta
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička skořice
Karamelová jablka
  • 3 lžíce másla
  • 5 ks jablek
  • 1/2 hrnku cukru krystal
  • 1 lžička škrobu
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1 špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
Článek

Vafle lze nejen koupit, ale také vyrobit, a to z různých druhů těsta. Dají se podávat nasladko i naslano a lze je také originálně využít – třeba k přípravě nepečeného dortu:

Postup

01.

Jablka oloupejte a nakrájejte na osminky. Do rendlíku vložte máslo, do něj polovinu cukru, skořici, škrob, vanilkový extrakt a sůl. Zamíchejte, přidejte jablka a duste asi 15 minut.

02.

Listové těsto posypejte cukrem a skořicí a válečkem je do něj zlehka zatlačte. (Pokud plánujete podávat vafle naslano, tento bod samozřejmě vynechejte.) Poté těsto nakrájejte na čtverce, které se vejdou do vaflovače, a upečte dozlatova.

Tip: Máte listové těsto v celku? Nejdřív ho posypejte cukrem a skořicí a poté vyválejte na 5 mm tenký plát.

03.

Na hotové horké vafle dejte jablka a polijte trochou šťávy. Tip: Dezert ozdobte ušlehanou šlehačkou a přidejte pekanové či vlašské ořechy či opražené mandlové lupínky.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 482,63 kJ
Bílkoviny5,39 g
Tuky27,57 g
Sacharidy78,32 g
Sůl1,02 g
SAFA14,41 g
Vláknina5,89 g
Cukry53,05 g

Načítám