Článek
Vafle lze nejen koupit, ale také vyrobit, a to z různých druhů těsta. Dají se podávat nasladko i naslano a lze je také originálně využít – třeba k přípravě nepečeného dortu:
Postup
01.
Jablka oloupejte a nakrájejte na osminky. Do rendlíku vložte máslo, do něj polovinu cukru, skořici, škrob, vanilkový extrakt a sůl. Zamíchejte, přidejte jablka a duste asi 15 minut.
02.
Listové těsto posypejte cukrem a skořicí a válečkem je do něj zlehka zatlačte. (Pokud plánujete podávat vafle naslano, tento bod samozřejmě vynechejte.) Poté těsto nakrájejte na čtverce, které se vejdou do vaflovače, a upečte dozlatova.
Tip: Máte listové těsto v celku? Nejdřív ho posypejte cukrem a skořicí a poté vyválejte na 5 mm tenký plát.
03.
Na hotové horké vafle dejte jablka a polijte trochou šťávy. Tip: Dezert ozdobte ušlehanou šlehačkou a přidejte pekanové či vlašské ořechy či opražené mandlové lupínky.
RECEPTY NA ORIGINÁLNÍ SLANÉ VAFLE: cuketové vafle se sýrem |sýrové vafle ze zbylých brambor | bezlepkové sýrové keto vafle z mandlové mouky | hrníčkové polentové vafle s vajíčkem | špenátové vafle se sýrem |