Hlavní obsah

Výživářky radí, jak v lednu odlehčit jídelníček

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Leden je měsíc nových výzev a předsevzetí – a často se objeví záměr zhubnout a jíst zdravěji. Jak ale začít, abyste netápali nebo nedělali zbytečně drastické změny, u nichž nevydržíte? Riziko selhání minimalizujete, když začnete drobnostmi, které opravdu fungují.

Článek

Pokušení přes svátky bývá příliš veliké a leden pak nabízí prostor skoncovat se špatnými jídelními návyky a zkusit vybudovat lepší. Abyste u nich vydrželi, vyplácí se zaměřit se raději na maličkosti než bazírovat na velkých krocích, jejichž náročnost by vás udolala dřív, než stihnete uspět.

Jak odlehčit a začít hubnout: pomalu a klidně

Pravda totiž je, že uchylování se k drastickým postupům k výhře zpravidla nevede. „Lidé sahají po zbytečných extrémech. Snaží se snížit energetický příjem tím, že úplně vynechají sacharidy nebo jedí pouze nízkotučné potraviny, večer už nejedí vůbec nebo jedí pouze zeleninu,“ vysvětluje výživová poradkyně Lucie Tvrdoňová.

Drastické hubnutí je nepřirozené i podle biochemičky a odbornice na výživu Michaely Bebové: „Když chcete po svátcích zvolnit, mělo by se jednat spíše o celkové odlehčení. Na úkor vyřazení některých potravin je lepší zařadit o to více přirozeného pohybu.“ Řada lidí má podle ní v lednu roztažený žaludek a rozmlsané chuťové buňky, proto není dobré osekat jídelníček tak, aby nepříjemně hladověli.

Jaký postup tedy odbornice doporučují, aby předsevzetí odlehčit, ozdravět a hubnout vydrželo a změna byla dlouhodobě udržitelná?

Foto: j.chizhe, Shutterstock.com

Nemusíte si dávat místo koblihy vařenou brokolici, ale zkuste si místo ní dát misku dobrého zeleninového salátu nebo celozrnnou tyčinku bez přidaného cukruFoto: j.chizhe, Shutterstock.com

Lucie Tvrdoňová radí:

1. Nepijte slazené a přidejte na vodě

Oba tyto kroky se týkají jen nápojů a přitom vám mohou denně ušetřit značné množství kalorií. Energetický příjem snížíte jen díky tomu, že změníte pitný režim. Voda nemá žádnou kalorickou hodnotu, a přesto má obrovskou hodnotu zdravotní.

2. Nekupujte fastfood a vařte si sami

Bagetu u benzínky nechte být, raději si skočte pro celozrnný rohlík, kvalitní šunku, sýr, k tomu kus zeleniny. Jezte více čerstvých a méně průmyslově zpracovaných potravin. Místo návštěvy jídelny či restaurace si uvařte jídlo do krabičky a vezměte ho do práce. Jedno menu ve fastfoodu dokáže u ženy pokrýt téměř celodenní kalorický příjem.

Zato doma zdravě připravený oběd v podobě rýže a libového plátku masa a k tomu nějaký zeleninový salátek s avokádem a ořechy nejen dodá pravou energii, bílkoviny, komplexní sacharidy a zdravé tuky, ale také vám tato energie mnohem déle vydrží a snadno se spálí.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Slazené nápoje vyměňte za čistou vodu. Je to malá změna, ale opravdu účinnáFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Michaela Bebová doporučuje:

1. Konzumujte více vlákniny

K tomu, abyste jedli zdravěji, ale zároveň neměli hlad, pomůže vláknina. Z toho důvodu je dobré opravdu poctivě zařazovat zeleninové polévky, pečenou zeleninu, kysané zelí, jablka, hrušky, ořechy, celozrnný žitný chléb (komu nevadí, tak šrotový), luštěniny… Sníží se kalorická nálož jídla a zcela přirozeně nějaké to kilo zhubnete.

2. Nezobejte, jezte pořádně

Přestaňte neustále uzobávat a raději si dopřejte tři plnohodnotná jídla denně. Takové jídlo obsahuje porci bílkovin, sacharidů i tuků a je doplněné o ovoce či zeleninu. Zasytí vás na dlouhou dobu a nemáte po něm hned chutě ani brzy hlad. Nebojte se větší porce zdravého jídla – je to vždy lepší než v dobré víře uzobávat čokoládky, slané oříšky či uzeniny v menším množství.

Chcete jíst chutně, kvalitně, zdravě a hubnout? Inspirujte se recepty od výživových odbornic!

Související témata:

Načítám