Článek
Postup
01.
Všechnu zeleninu na polévku očistěte. Mrkev, petržel, celer a fenykl vložte do hrnce, zalijte asi 1,5 l vody a přiveďte k varu. K zelenině přidejte polévkové koření (pár kuliček černého pepře a nového koření, 1 bobkový list, 2 snítky hladkolisté petržele a 2 snítky tymiánu). Máte-li – stejně jako já – vyschlý zbytek parmazánu nebo parmazánovou kůrku, přidejte v celku i tu. Plamen stáhněte na minimum a za občasného probublání nechte asi 50 minut táhnout. 15 minut před koncem přidejte syrové rajče – dodá polévce svěžest a barvu, ale nejí se.
02.
Kuřecí řízky očistěte, osolte a klasicky obalte v hladké mouce, prošlehaném vajíčku a strouhance. Těsně před podáváním polévky je na rozpáleném oleji usmažte dozlatova.
03.
Troubu zapněte na 200 °C. Toastový chléb nakrájejte na kostičky a promíchejte s utřeným česnekem, olivovým olejem a nastrouhaným parmazánem. Rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem a dejte asi na deset minut do trouby. Když jsou krutony krásně zlaté, je hotovo.
04.
Mezitím nakrájejte najemno pórek a ředkvičky na kousky. Chcete-li mít v polévce více křupavé zeleniny, připravte si ještě jednu mrkev a půl petržele navíc a nakrájejte je na kousky. Když je vývar hotový, sceďte jej, osolte a dejte do něj připravenou zeleninu uvařit na skus.
05.
Polévku nalijte i s kousky zeleniny do talířů. Navrch dejte na tenké plátky nakrájené smažené kuře, hrst krutonů a podle chuti můžete ještě posypat trochou parmazánu.
Láká vás takhle bohatá a jednoduchá polévka?