Hlavní obsah
3,2
(104)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Nový rok je tu a s ním tradiční recept na čočku na kyselo. Vychutnejte si ji podle tradičního receptu i tentokrát, poradíme vám, jak na to.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na čočku
  • 250 g zelené čočky
  • 1 lžička soli
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce sádla
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce jablečného octa
Dle chuti
  • 4 ks kyselých okurek
  • 4 nožičky klobásy
  • 4 ks vejce
  • 1 ks cibule
Článek

Ať už jste to na silvestrovském večírku malinko přehnali, nebo si chcete jen uvařit a vychutnat tradiční pokrm, na Nový rok prostě a jednoduše patří na stůl čočka na kyselo s vejcem a klobásou.

Postup

01.

Čočku propláchněte a v osolené vodě s bobkovými listy uvařte doměkka.

02.

Mezitím na sádle pomalu dozlatova opečte nadrobno pokrájenou cibuli, zasypejte vrchovatou lžící mouky a ještě minutku restujte. Za stálého míchání zřeďte naběračkou vody z čočky a jíšku trochu provařte. Když je luštěnina na skus měkká, přeceďte ji, část vody, v níž se vařila, si ale schovejte. Bobkové listy odstraňte. Všechnu slitou čočku dejte k jíšce, promíchejte a případně zřeďte zbytkem čočkové vody na požadovanou hustotu.

03.

Čočku s jíškou ještě pět až deset minut prohřívejte a občas zamíchejte. Zatím opečte klobásky, volská oka a případně další cibulku na ozdobu.

04.

Dochuťte majoránkou, solí a octem a můžete podávat! My jsme dali pro jistotu všechno: kyselé okurky, opečené klobásky, cibulku i vajíčka.

Tip: Pokud nechcete jíšku připravovat zvlášť, klidně s ní začněte, rovnou pak přidejte propláchnutou čočku a vařte vše dohromady. Jen budete muset čas od času míchat, aby se vám nepřipálila.

Načítám