Hlavní obsah
3,2
(106)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Nový rok se blíží a s jeho příchodem nemůže chybět ani tradiční recept na čočku na kyselo. Vychutnejte si ji podle klasického receptu, poradíme vám, jak na to.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na čočku
  • 250 g zelené čočky
  • 1 lžička soli
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce sádla
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce jablečného octa
Dle chuti
  • 4 ks kyselých okurek
  • 4 nožičky klobásy
  • 4 ks vejce
  • 1 ks cibule
Článek

Jestli máte v plánu to na Silvestrovském večírku pořádně rozjet, nebo si chcete jen uvařit a vychutnat tradiční pokrm, na Nový rok prostě a jednoduše patří na stůl čočka na kyselo s vejcem a klobásou.

Postup

01.

Čočku propláchněte a v osolené vodě s bobkovými listy uvařte doměkka.

02.

Mezitím na sádle pomalu dozlatova opečte nadrobno pokrájenou cibuli, zasypejte vrchovatou lžící mouky a ještě minutku restujte. Za stálého míchání zřeďte naběračkou vody z čočky a jíšku trochu provařte. Když je luštěnina na skus měkká, přeceďte ji, část vody, v níž se vařila, si ale schovejte. Bobkové listy odstraňte. Všechnu slitou čočku dejte k jíšce, promíchejte a případně zřeďte zbytkem čočkové vody na požadovanou hustotu.

03.

Čočku s jíškou ještě pět až deset minut prohřívejte a občas zamíchejte. Zatím opečte klobásky, volská oka a případně další cibulku na ozdobu.

04.

Dochuťte majoránkou, solí a octem a můžete podávat! My jsme dali pro jistotu všechno: kyselé okurky, opečené klobásky, cibulku i vajíčka.

Tip: Pokud nechcete jíšku připravovat zvlášť, klidně s ní začněte, rovnou pak přidejte propláchnutou čočku a vařte vše dohromady. Jen budete muset čas od času míchat, aby se vám nepřipálila.

Načítám