Článek
Ať už jste to na silvestrovském večírku malinko přehnali, nebo si chcete jen uvařit a vychutnat tradiční pokrm, na Nový rok prostě a jednoduše patří na stůl čočka na kyselo s vejcem a klobásou.
Postup
01.
Čočku propláchněte a v osolené vodě s bobkovými listy uvařte doměkka.
02.
Mezitím na sádle pomalu dozlatova opečte nadrobno pokrájenou cibuli, zasypejte vrchovatou lžící mouky a ještě minutku restujte. Za stálého míchání zřeďte naběračkou vody z čočky a jíšku trochu provařte. Když je luštěnina na skus měkká, přeceďte ji, část vody, v níž se vařila, si ale schovejte. Bobkové listy odstraňte. Všechnu slitou čočku dejte k jíšce, promíchejte a případně zřeďte zbytkem čočkové vody na požadovanou hustotu.
03.
Čočku s jíškou ještě pět až deset minut prohřívejte a občas zamíchejte. Zatím opečte klobásky, volská oka a případně další cibulku na ozdobu.
04.
Dochuťte majoránkou, solí a octem a můžete podávat! My jsme dali pro jistotu všechno: kyselé okurky, opečené klobásky, cibulku i vajíčka.
Tip: Pokud nechcete jíšku připravovat zvlášť, klidně s ní začněte, rovnou pak přidejte propláchnutou čočku a vařte vše dohromady. Jen budete muset čas od času míchat, aby se vám nepřipálila.
Podívejte se také na zaručené rady, jak se vyhnout kocovině.