Článek
Postup
01.
Začněte masem, které pokrájejte na menší kusy. Nejlepší je vepřová plec neboli ramínko, případně v kombinaci s dalšími tučnějšími částmi, jako je krkovice.
02.
Maso dejte spolu se solí, čerstvě mletým pepřem, oreganem, římským kmínem, nasekanou cibulí, česnekem a chilli papričkou, šťávou z jednoho pomeranče a 250 ml vody do hrnce, přiveďte k varu a vařte doměkka. V tlakovém hrnci postačí 45 minut, v obyčejném počítejte zhruba dvakrát tolik. Dvěma vidličkami poté maso natrhejte na vlákna.
03.
Mezitím si připravte fazolovou pastu, která se v Mexiku podává snad ke všem jídlům. Použít můžete fazole z plechovky, nebo fazole sušené, jsou pak mnohem chutnější a zdravější. Stačí je den až dva předem namočit (a 2x denně měnit vodu), a poté v osolené vodě s bobkovým listem uvařit v tlakovém hrnci doměkka.
04.
Scezené fazole (z hrnku sušených nebo jedné až dvou plechovek sterilovaných) rozmixujte a podle potřeby zřeďte trochou vody nebo tekutiny z vaření. Na troše sádla nechte zesklovatět cibuli, přidejte nasekaný česnek a po několika vteřinách i fazole. Pastu chvíli opékejte, podle chuti dosolte a podávejte teplou či studenou.
05.
Nezapomeňte ani na guacamole: dobře zralé avokádo rozmačkejte nebo rozmixujte s limetkovou šťávou, solí, čerstvým nebo sušeným chilli a koriandrem dle chuti. Vmíchejte hrst najemno nasekané jarní cibulky nebo jednu šalotku a podle potřeby zřeďte trochou vody. Kdo má rád, může přidat nasekaná rajčata nebo pastu dochutit římským kmínem a prolisovaným česnekem.
06.
Těsně před podáváním opečte požadované množství masa na pánvi dokřupava. Kdyby bylo moc suché, přidejte trošku oleje nebo sádla.
07.
Nasucho na pánvi nebo v troubě ohřejte i placky.
08.
A můžete podávat! Na placky natřete trochu fazolí, přidejte maso, avokádo, nasekanou cibulku, koriandr a zakápněte limetou. Hodí se ale i kysaná smetana, nasekané chilli a strouhaný sýr.
Baví vás mexická kuchyně? Pak určitě vyzkoušejte i sýrem plněné papriky a jako dezert neodolatelný flan de queso!