Článek
Postup
01.
Začněte masem, které pokrájejte na menší kusy. Nejlepší je vepřová plec neboli ramínko, případně v kombinaci s dalšími tučnějšími částmi, jako je krkovice.

Suroviny na maso seženete v každém obchodě a s papričkou si nelámejte hlavu, klidně dejte sušenouFoto: Eva Malúšová
02.
Maso dejte spolu se solí, čerstvě mletým pepřem, oreganem, římským kmínem, nasekanou cibulí, česnekem a chilli papričkou, šťávou z jednoho pomeranče a 250 ml vody do hrnce, přiveďte k varu a vařte doměkka. V tlakovém hrnci postačí 45 minut, v obyčejném počítejte zhruba dvakrát tolik. Dvěma vidličkami poté maso natrhejte na vlákna.

Všechny suroviny vlastně jen dáte do hrnce (nejlépe tlakového) a po uvaření natrháte na kouskyFoto: Eva Malúšová
03.
Mezitím si připravte fazolovou pastu, která se v Mexiku podává snad ke všem jídlům. Použít můžete fazole z plechovky, nebo fazole sušené, jsou pak mnohem chutnější a zdravější. Stačí je den až dva předem namočit (a 2x denně měnit vodu), a poté v osolené vodě s bobkovým listem uvařit v tlakovém hrnci doměkka.

Když fazole včas namočíte, jejich vaření se tím značně zkrátí a odměnou vám bude mnohem lepší chuť než těch z plechovkyFoto: Eva Malúšová
04.
Scezené fazole (z hrnku sušených nebo jedné až dvou plechovek sterilovaných) rozmixujte a podle potřeby zřeďte trochou vody nebo tekutiny z vaření. Na troše sádla nechte zesklovatět cibuli, přidejte nasekaný česnek a po několika vteřinách i fazole. Pastu chvíli opékejte, podle chuti dosolte a podávejte teplou či studenou.

Frijoles refritos znamená znovuosmažené fazole – po uvaření je totiž rozmačkáte a opečete na cibulce, česneku a sádleFoto: Eva Malúšová
05.
Nezapomeňte ani na guacamole: dobře zralé avokádo rozmačkejte nebo rozmixujte s limetkovou šťávou, solí, čerstvým nebo sušeným chilli a koriandrem dle chuti. Vmíchejte hrst najemno nasekané jarní cibulky nebo jednu šalotku a podle potřeby zřeďte trochou vody. Kdo má rád, může přidat nasekaná rajčata nebo pastu dochutit římským kmínem a prolisovaným česnekem.

Avokádo vždy okamžitě zakápněte citrusovou šťávou, aby nezhnědloFoto: Eva Malúšová
06.
Těsně před podáváním opečte požadované množství masa na pánvi dokřupava. Kdyby bylo moc suché, přidejte trošku oleje nebo sádla.

Na pánvi si pak opečte jen tolik masa, kolik zrovna sníteFoto: Eva Malúšová
07.
Nasucho na pánvi nebo v troubě ohřejte i placky.

Tortilly můžete poměrně snadno připravit i domácí, ale často seženete dobré kupovanéFoto: Eva Malúšová
08.
A můžete podávat! Na placky natřete trochu fazolí, přidejte maso, avokádo, nasekanou cibulku, koriandr a zakápněte limetou. Hodí se ale i kysaná smetana, nasekané chilli a strouhaný sýr.

Populární street food je skvělou variantou na večírky, kdy si každý nabere, na co má zrovna chuťFoto: Eva Malúšová
Baví vás mexická kuchyně? Pak určitě vyzkoušejte i sýrem plněné papriky a jako dezert neodolatelný flan de queso!