Hlavní obsah
3,4
(128)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Jestli nemáte rádi nic exotického, mexické carnitas asi nebudou pro vás. Jedná se totiž o šťavnaté, v pomerančové šťávě vařené vepřové, které se podává s fazolovou pastou, avokádovým guacamole a tortillami. Carnitas znamená malá masíčka, protože maso se po uvaření natrhá na kousky a opeče dokřupava. Maso si můžete připravit předem a pak už si jen každý zabalí do placek, na co má chuť.

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Výpečky
  • 1 200 g vepřové plece
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks pomeranče
  • 1 ks chilli papričky
Fazolovou pasta frijoles refritos
  • 1 hrnek fazolí
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 stroužky česneku
Guacamole
  • 1 ks avokáda
  • 1 ks limetky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka chilli
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 ks cibule
K podávání
  • 1/2 ks limetky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 ks červené cibule
  • 6 ks tortilly
Článek

Postup

01.

Začněte masem, které pokrájejte na menší kusy. Nejlepší je vepřová plec neboli ramínko, případně v kombinaci s dalšími tučnějšími částmi, jako je krkovice.

Foto: Eva Malúšová

Suroviny na maso seženete v každém obchodě a s papričkou si nelámejte hlavu, klidně dejte sušenouFoto: Eva Malúšová

02.

Maso dejte spolu se solí, čerstvě mletým pepřem, oreganem, římským kmínem, nasekanou cibulí, česnekem a chilli papričkou, šťávou z jednoho pomeranče a 250 ml vody do hrnce, přiveďte k varu a vařte doměkka. V tlakovém hrnci postačí 45 minut, v obyčejném počítejte zhruba dvakrát tolik. Dvěma vidličkami poté maso natrhejte na vlákna.

Foto: Eva Malúšová

Všechny suroviny vlastně jen dáte do hrnce (nejlépe tlakového) a po uvaření natrháte na kouskyFoto: Eva Malúšová

03.

Mezitím si připravte fazolovou pastu, která se v Mexiku podává snad ke všem jídlům. Použít můžete fazole z plechovky, nebo fazole sušené, jsou pak mnohem chutnější a zdravější. Stačí je den až dva předem namočit (a 2x denně měnit vodu), a poté v osolené vodě s bobkovým listem uvařit v tlakovém hrnci doměkka.

Foto: Eva Malúšová

Když fazole včas namočíte, jejich vaření se tím značně zkrátí a odměnou vám bude mnohem lepší chuť než těch z plechovkyFoto: Eva Malúšová

04.

Scezené fazole (z hrnku sušených nebo jedné až dvou plechovek sterilovaných) rozmixujte a podle potřeby zřeďte trochou vody nebo tekutiny z vaření. Na troše sádla nechte zesklovatět cibuli, přidejte nasekaný česnek a po několika vteřinách i fazole. Pastu chvíli opékejte, podle chuti dosolte a podávejte teplou či studenou.

Foto: Eva Malúšová

Frijoles refritos znamená znovuosmažené fazole – po uvaření je totiž rozmačkáte a opečete na cibulce, česneku a sádleFoto: Eva Malúšová

05.

Nezapomeňte ani na guacamole: dobře zralé avokádo rozmačkejte nebo rozmixujte s limetkovou šťávou, solí, čerstvým nebo sušeným chilli a koriandrem dle chuti. Vmíchejte hrst najemno nasekané jarní cibulky nebo jednu šalotku a podle potřeby zřeďte trochou vody. Kdo má rád, může přidat nasekaná rajčata nebo pastu dochutit římským kmínem a prolisovaným česnekem.

Foto: Eva Malúšová

Avokádo vždy okamžitě zakápněte citrusovou šťávou, aby nezhnědloFoto: Eva Malúšová

06.

Těsně před podáváním opečte požadované množství masa na pánvi dokřupava. Kdyby bylo moc suché, přidejte trošku oleje nebo sádla.

Foto: Eva Malúšová

Na pánvi si pak opečte jen tolik masa, kolik zrovna sníteFoto: Eva Malúšová

07.

Nasucho na pánvi nebo v troubě ohřejte i placky.

Foto: Eva Malúšová

Tortilly můžete poměrně snadno připravit i domácí, ale často seženete dobré kupovanéFoto: Eva Malúšová

08.

A můžete podávat! Na placky natřete trochu fazolí, přidejte maso, avokádo, nasekanou cibulku, koriandr a zakápněte limetou. Hodí se ale i kysaná smetana, nasekané chilli a strouhaný sýr.

Foto: Eva Malúšová

Populární street food je skvělou variantou na večírky, kdy si každý nabere, na co má zrovna chuťFoto: Eva Malúšová

Baví vás mexická kuchyně? Pak určitě vyzkoušejte i sýrem plněné papriky a jako dezert neodolatelný flan de queso!

Související témata:

Načítám