Hlavní obsah

Vynikající polévky, které zahřejí

Foto: Martina Lancingerová

Podzim nám nabízí spoustu plodin na syté polévkyFoto: Martina Lancingerová

Talíř horké polévky a kus chleba k němu. I tak může vypadat vydatná večeře. Základními ingrediencemi pro posílení organismu je tu sezonní zelenina a kousek masa či silného vývaru. Výhodou hrnce opravdu syté polévky je, že se z něj s chutí najedí i nečekaní, vyfoukaní a promrzlí hosté.

Článek

Gulášová polévka

Na sádle osmahněte pokrájenou cibuli a po chvíli přidejte 300 g na kostičky  nakrájené hovězí kližky. Osmahněte, ochuťte kmínem, osolte a za mírného podlévání duste doměkka. Potom nechte vodu vydusit, zaprašte lžící hladké mouky, lžičkou sladké papriky a zalijte litrem a půl vody. Nechte patnáct minut provařit, přidejte kostičky brambor, případně masox a vařte, dokud brambory nezměknou. Můžete dochutit česnekem nebo troškou pálivé papriky.

Dršťková polévka

Do hrnce vložte jednu uzenou nožičku a půl kila drštěk (zmrazených nebo předem zpracovaných). Zalité vodou a osolené vařte téměř dvě hodiny, až maso změkne. Ze sádla a hladké mouky si umíchejte jíšku, kterou rozmíchejte ve vývaru z masa. Maso si zatím nechte stranou a do polévky vložte na nudličky pokrájenou kořenovou zeleninu. Krátce provařte, dochuťte česnekem, sladkou paprikou a vložte obrané uzené maso a překrájené dršťky. Polévku dobarvěte sladkou paprikou.

Boršč z červené řepy po zahradnicku

Připravte si stejné množství červené řepy, hovězího a vepřového masa. Řepu krátce povařte ve vodě, nechte ji vychladnout a pak ji oloupejte. Nakrájejte na kostičky, stejně jako obě masa. Vepřové i hovězí opečte na pokrájené cibuli zprudka na tuku a přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř a osolte. Zatímco maso dusíte, pokrájejte si na kostičky dvě mrkve a kořen petržele, které stranou osmažte. Na kostičky pokrájené brambory uvařte ve vodě a posléze přidejte k masu. Vše dolijte vodou do požadované konzistence (jako na polévku). K poloměkkému masu potom přidejte osmaženou zeleninu a řepu, pomalu duste za mírného podlévání a ke konci přidejte překrájené kysané zelí. Dochuťte česnekem, pepřem, kmínem… Na talířích hutně zalijte smetanou a dozdobte koprem.

Foto: Tomáš Rubín

Ukrajinský boršč: tradiční polévka z řepy a zelíFoto: Tomáš Rubín

Drůbková polévka

Žaludky a srdce z kachny nebo z kuřat dobře vyperte, zalijte vodou, osolte, opepřete a vařte doměkka (asi 25 minut). Vývar sceďte a pak v něm uvařte na kostičky nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel, pórek). Do polévky rozšlehejte světlou jíšku a vložte pokrájené droby. Na závěr dejte ještě na deset minut vařit játrové knedlíčky: Dvě pokrájené housky namočte do trochy mléka, vymačkejte je a rozmělněte je v hrnečku spolu se lžičkou másla, naškrábanými játry, vejcem, špetkou soli, pepře a dohustěte hrubou moukou tak, abyste mohly tvořit knedlíčky. Až se v polévce uvaří, je hotovo – stačí jen dozdobit posekanou petrželkou.

Polévka z lilku

Lilek omyjte, nakrájejte na kostičky a dejte do hrnce na kousek másla. Na malém plameni duste, osolte a občas promíchejte. Asi po deseti minutách, když je měkký, zalijte hrnkem horké vody a vařte ještě deset minut. Potom rozmixujte a pomalu přilévejte kelímek smetany na vaření. Podle chuti můžete dopepřit, osolit, určitě posypat nasekanou petrželkou.

Sytá hrachovka

Na kostičky pokrájené brambory uvařte ve vývaru (kostka bujonu) spolu s předvařeným hrachem. Až vše změkne, polévku rozmixujte nebo prolisujte, ochuťte česnekem, pepřem a majoránkou. Vmíchejte kostičky opečené slaniny, párku nebo šunky a přilijte smetanu. Podávejte s krajíčkem chleba.

Bílá fazolová

Několik hodin předem namočené fazole dolijte v hrnci na požadované množství a přimíchejte dvě na kostičky nakrájené mrkve, cibulku a brambory. Zvolna vařte, až vše změkne (40 minut). Polévku rozmixujte, vmíchejte jíšku a ještě provařte. Dochuťte solí, pepřem, česnekem a octem. Můžete doplnit kolečky opečeného vuřtu.

Zelňačka

Na kostičky nakrájené brambory dejte vařit a v jiném hrnci si zatím připravte základ. Na tuku nechte zesklovatět drobně pokrájenou cibuli a na ní opečte kolečka ostřejší klobásy. Zaprašte hladkou moukou a lžičkou sladké papriky. Za stálého míchání podlijte vodou, můžete přidat masox. Kysané zelí z pytlíku nebo ze sklenice nakrájejte nadrobno a spolu s lákem přidejte do polévky. Ochuťte kmínem a přisypejte uvařené, scezené brambory. Ještě chvilku vařte a přidejte zakysanou smetanu.

Foto: Marianna Bartková

Poctivá zelňačka zahřeje i v mrazivých dnechFoto: Marianna Bartková

Květáková krémová

V polévkovém hrnci si z tuku a mouky připravte jíšku a za stálého míchání ji postupně rozřeďte vodou na nepříliš vodovou konzistenci – spíš zahoustlý krém. Vložte na růžičky rozebraný květák a povařte asi dvacet minut. Ve čtvrt litru smetany na vaření rozmíchejte dva žloutky, přilijte do polévky a už jen prohřejte. Na talíři dozdobte petrželkou.

Bramboračka s krupkami

Na kostičky nakrájené brambory a kolečka velkého pórku nebo cibulky zalijte vařící vodou, osolte a okmínujte. Vařte, a když jsou brambory měkké, vývar z nich slijte do jiné nádoby. Brambory v hrnci rozšťouchejte s vepřovými škvarky a znova přilijte vývar. Krupky propláchněte, uvařte zvlášť a potom přidejte do polévky. Společně provařte, dochuťte majoránkou,(masoxem). Podávejte s krajícem chleba.

Ovarová polévka zabijačková

Ve větším hrnci uvařte půl vepřové hlavy, jazyk a kousek jater. Do vody přidejte kořenovou zeleninu a celou cibuli. Když je maso měkké, sceďte vývar, maso oberte a posekejte nadrobno. Bez kostí pak do vývaru vraťte, ochuťte solí, pepřem, česnekem a majoránkou. Do talířů servírujte spolu s uvařenými kroupami.

Hamburský hrnec

Hovězí žebra zalijte studenou vodou, osolte a zvolna vařte. Když je maso téměř měkké, přidejte nakrájenou mrkev, celer, petržel, velký pórek, čtvrtku kapusty a dvě cibule. Společně vařte doměkka, potom přidejte krupicové knedlíčky. Ty vytvoříte tak, že z mléka a krupice uvaříte hustou kaši. Osolíte, a když trochu prochladne, vmícháte do ní syrové vejce. Lžící pak tvořte malé knedlíčky, které uvařte v polévce. Na talíř servírujte maso buď vykostěné, nebo po porcích, zalijte polévkou s nočky a dozdobte petrželkou.

Všechny tyhle polévky podávejte hodně teplé a dozdobené zelení. Ať vám přinesou nejen pochutnání, ale i kousek zdraví!

Související témata:

Načítám