Článek
Postup
01.
Do hrnku dejte vařit oloupané mrkve, celer a petržel spolu s vypranou a nahrubo nasekanou petrželovou (případně i celerovou) natí a připravte si tak zeleninový vývar. Ten sceďte, až bude zelenina skoro měkká. Abyste polévku neměli plnou bramborového škrobu, dejte zvlášť vařit i na malé kousky nakrájené brambory, které rovněž sceďte těsně před dovařením.
02.
Ve velkém hrnci si připravte cibulovou jíšku – rozpalte máslo, osmažte na něm dozlatova najemno nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek, zaprašte moukou a nechte ji ztmavnout.
03.
Do hotové jíšky postupně metlou vmíchávejte vývar, aby vznikla jednolitá kaše a jíška neudělala hrudky. Pokud nemáte dost vývaru, dolijte vodou, přidejte najemno nakrájenou zeleninu, brambory a spařené houby a ještě asi deset minut vařte, dokud nejsou houby měkké a brambory se nezačínají trochu rozvářet. Na závěr promíchejte s majoránkou.
Pokud jste na dietě, vyzkoušet můžete bramboračku bez jíšky.