Hlavní obsah
3,6
(7)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Receptů na bramborovou polévku je stejně jako receptů na bramborový salát. Všechny jsou stejné, ale na druhou stranu i jiné. Bramboračka jako od babičky? Zkuste ji!

20 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plný hrnec
  • 3 ks mrkve
  • 1/4 bulvy celeru
  • 100 g petržel s natí
  • 1 hrst sušených hub
  • 3 lžíce másla
  • 1 dávka hladké mouky
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce majoránky
Článek

Postup

01.

Do hrnku dejte vařit oloupané mrkve, celer a petržel spolu s vypranou a nahrubo nasekanou petrželovou (případně i celerovou) natí a připravte si tak zeleninový vývar. Ten sceďte, až bude zelenina skoro měkká. Abyste polévku neměli plnou bramborového škrobu, dejte zvlášť vařit i na malé kousky nakrájené brambory, které rovněž sceďte těsně před dovařením.

02.

Ve velkém hrnci si připravte cibulovou jíšku – rozpalte máslo, osmažte na něm dozlatova najemno nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek, zaprašte moukou a nechte ji ztmavnout.

03.

Do hotové jíšky postupně metlou vmíchávejte vývar, aby vznikla jednolitá kaše a jíška neudělala hrudky. Pokud nemáte dost vývaru, dolijte vodou, přidejte najemno nakrájenou zeleninu, brambory a spařené houby a ještě asi deset minut vařte, dokud nejsou houby měkké a brambory se nezačínají trochu rozvářet. Na závěr promíchejte s majoránkou.

Pokud jste na dietě, vyzkoušet můžete bramboračku bez jíšky.

Související témata:

Načítám