Článek
Na pultech obchodů se jahody objevují skoro celý rok, ale jsou mdlé, skleníkové. Konečně přišel čas na pravé české: sytá barva, intenzivní vůně… A ta chuť! Jestli jste jejich milovníky, tak teď máte asi plné ruce práce. Proto jsme tu s našimi radami, jak si počínat, aby vám červené nadělení nepřerostlo přes hlavu.
Starý známý pomocník – ocet
První tip se vztahuje k okamžiku, kdy si jahody přinesete domů. Pokud se na ně vrhnete a sníte misku na posezení, pak klidně přeskočte na další radu. Jestli však máte jahod více a chcete je uchovat alespoň dva dny, pak si připravte velkou mísu, naplňte ji do poloviny studenou vodu a kápněte do ní trochu octa. Na dva litry vody stačí lžička.
Jahody do octové vody ponořte, lehce promíchejte rukou a slijte. Vše dělejte opatrně, aby se plody neomlátily a nepomačkaly. Jakmile trochu oschnou na cedníku, můžete je v misce uložit do ledničky – vydrží tam bez úhony dva až tři dny. Octa nesmí být moc, aby nebyl na ovoci cítit, ale zároveň zabránil množení mikroorganismů. Vyzkoušejte to, opravdu to funguje!
Podobně můžete postupovat i u celoročních, ve skleníku pěstovaných jahod ze supermarketu. Život jim octovou vodou trochu prodloužíte, ale většinou cestují na naše pulty přes půl Evropy, takže zázraky nečekejte.
Stopka musí pryč!
Jakmile jahody umyjete, přijde na řadu celkem pracné čištění. U hodně zralých plodů jde horní zelená „ozdoba“ dolů skoro sama, ale u oranžovějších kousků většinou přijde na řadu nůž nebo prsty. Máme však i jiné, elegantnější řešení: plastové brčko. Abyste dokonale odstranili středovou část, která drží stopku a listí, projeďte brčkem skrz jahodu zespodu nahoru. Je to čistá práce, bez červeného znamení za nehty.
Než půjdou do mrazáku
Nadchl vás předchozí tip? Pak v brčkování pokračujte a navlečte jahody jako korálky hezky za sebe. Takto je můžete dát do mrazáku zatuhnout – jdou pak snadno sundat a sesypat do sáčku. Odděleným zmrazením docílíte celistvého tvaru po rozmrznutí.
Plátek jeden jako druhý
Jahody můžete po povrchu dortu jen tak poházet a tvářit se, že je to ono, ale jestli chcete vnější stranu třeba tvarohového dortu olemovat pěkně červeně, bude zapotřebí připravit si množství plátků. Právě v tom vám pomůže kráječ na vajíčka. Velkou očištěnou jahodu umístěte špičkou nahoru a rychlým pohybem sklapněte struny. Jde to rychle a plátky jsou stejně široké.
Recept 2 v 1
Děláte každoročně aspoň pár skleniček jahodové marmelády? Tak letos si připravte ještě uzavíratelnou láhev na sirup. Bude to sladký bonus za náročnou přípravu.
Očištěné jahody dejte do velké mísy a zasypte je cukrem. Množství záleží na kvalitě jahod – čím tmavší a zralejší, tím méně přidaného cukru budete potřebovat. Základní poměr je dvě kila jahod na kilo cukru, ale záleží na vás.
Šťouchadlem na brambory lehce narušte strukturu ovoce, promíchejte a dejte na jeden či dva dny do lednice. Ovoce pustí tolik šťávy, že bude skoro ponořené. Než budete jahody mixovat na marmeládu, šťávu slijte, minutku povařte s trochou kyseliny citronové nebo čerstvé citronové šťávy (kvůli konzervaci) a nalijte do vyvařených sklenic – sirup je hotov. S ovocem dál pracujte podle tradičního receptu na marmeládu (najdete výše v odkazu).
Do sektu nebo koktejlu
Při zpracování jahod nezapomeňte pár výstavních kousků zmrazit v tvořítku na led. Do ovocné limonády nebo skleničky šumivého vína se budou hodit přímo ideálně. A jestli máte na parapetu domácí bylinkovou zahrádku, přidejte do každého kalíšku ještě pár lístků meduňky nebo máty.
Necháváte se nést na jahodové vlně?