Článek
V Americe, odkud halloweenský zvyk oranžových lucerniček přišel, je vždy řeč o vyřezávání dýně. Ovšem u nás jde spíše o dlabání. Chcete přece mít nejen svíticího dýňáka, ale také dobrou polévku nebo kaši z oranžového „masa“, které vězí uvnitř tykve. Připravte se na minimálně půlhodinovou proceduru, při které vám děti bohužel moc nepomohou – leda ty větší.
Práci vám však usnadní naše dvě odzkoušené rady: pokud si netroufnete rozzlobený obličej, tedy rozmístění očí, nosu a vyceněných zubů, vyřezat rovnou, zkuste předlohu přenést na podklad pomocí vidličky. Vyřezávání složitých tvarů pak může usnadnit použití nejrůznějších vykrajovátek.
Chcete-li, aby vám vydlabaná dýně vydržela na balkoně nebo zápraží déle, potřete řezné plochy vazelínou nebo zkuste hotovou lucernu před zapálením namočit do roztoku vody a bělidla (na dva litry vody jedno deci bělidla), nechat deset minut nasáknout a pak osušit. Jinak čekejte, že už třetí den bude mít váš dýňák poněkud povadlejší výraz. Pevnou ruku při vyřezávání, ať to neodnesete zraněním!
Pustíte se do toho?