Článek
O grilování se občas s nadsázkou mluví jako o nejoblíbenějším letním sportu Čechů. Pokud si ani vy bez něj neumíte léto představit, nabízíme vám pár tipů, jak si ho letos zpříjemnit.
Novinky mezi grily
Poohlížíte se právě po novém grilu? Pokud už máte vybráno, zda zvolíte klasiku na dřevěné uhlí, nebo ten elektrický, můžeme vám nabídnout přehled toho, co najdete v obchodech.
Rozpalte uhlí jako profík!
Největší problém není mnohdy dobře ugrilovat maso, ale spíš rozpálit gril na dřevěné uhlí včas na potřebnou teplotu – a bez přílišného kouře. Existují ale vychytávky, které vám s tím zásadně pomohou.
Podpořte chutě!
Jak docílit co nejlepších chutí grilovaného pokrmu? Máme pro vás pár tipů, které se vyplatí vyzkoušet.
Jezte očima!
Jak známo, požitek z jídla můžete podpořit i tím, že bude krásně vypadat. A hodí se, když budete mít na manipulaci s ním – ať už ve fázi přípravy, nebo pak servírování, také šikovné náčiní.
Grilujte zdravě!
Ať chystáte pokrm na jakémkoli grilu a servírujete ho na dřevo, keramiku nebo na papír, měli byste dbát v první řadě na to, aby šlo o pokrmy zdravé a abyste nedělali při grilování zbytečné chyby.
Suroviny chraňte před sluncem a teplem, než je dáte na gril. „Maso na gril berte průběžně z lednice a dresinky přineste těsně před servírováním. Při přípravě surovin si dejte pozor na křížovou kontaminaci – buď používejte na krájení masa a zeleniny samostatné prkénko a kuchyňské náčiní, nebo nejprve nakrájejte zeleninu a pak teprve syrové maso. V opačném případě by mohlo dojít ke kontaminaci zeleniny bakteriemi z masa,“ varuje Kateřina Šimková, nutriční specialistka Zdravého stravování.
Grilování patří mezi vhodné úpravy pokrmů, ale na některé věci si musíte dát pozor. „Zabraňte hlavně odkapávání tuku z masa do přímého ohně, tak eliminujete tvorbu karcinogenních látek. Proto se hodí takový typ masa, který nemá moc tučných míst a pokud maso marinujete, pak tak, aby marináda nebyla moc tučná a neskapávala do ohně ,“ vysvětluje Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Nezapomeňte ani na to, že maso musí být dobře propečené, abyste si nepřivodili zažívací obtíže nebo otravu z jídla.
Nechcete strávit léto v dusné kuchyni? Vařte venku! Ukážeme vám, jak na zahradní kuchyň.