Hlavní obsah

Vybíráme nový gril: Co by měl moderní typ nabídnout? Víme!

Foto: Outdoorchef

Plynový gril Canberra 4 G nabízí systém čtyř nezávisle ovládaných hořáků, v základní výbavě jsou tři litinové mřížky a jedna litinová plotna, cena 15 990 KčFoto: Outdoorchef

Grilování je zábava – sejdete se s lidmi, které rádi vidíte, a společně si připravíte něco dobrého. Pokud jste se rozhodli vyměnit starý gril za modernější model, nabízíme vám pár tipů pro nákup.

Článek

Malé grily jsou praktické, snadno je přemístíte, velké zase připomínají venkovní kuchyň, kde připravíte celé menu, ale upečete třeba i pizzu, chleba nebo koláče.

Jak si vybrat gril

Zvažte pro vás nejvhodnější zdroj žáru, výkon daného grilu, jeho velikost s ohledem na počet porcí, jež budete nejčastěji připravovat, materiál (nejvíce se používá smalt, litina a nerez ocel, s různými povrchovými úpravami). Ale také místo, kde budete grilovat, prostor na uskladnění, včetně příslušenství a paliva, a samozřejmě i peníze, které jste za nový gril ochotni vydat. Pokud chcete grilovat často, spočítejte si i náklady na provoz.

Foto: Bonami

Minimalistický design grilu Nido na dřevěné uhlí či brikety vás bude těšit, i když ho zrovna nepoužíváte, rozměry 23,5 x 35 x 35 cm, cena 1389 KčFoto: Bonami

Foto: Weber

Plynový gril Spirit S 320 Premium GBS je vybaven speciálními aroma kolejnicemi Flavorizer Bars – šťáva z grilovaného pokrmu se na nich odpařuje, a zvýrazňuje tak jeho aroma, záruka 25 let, cena 27 390 KčFoto: Weber

Pro i proti

Vůně dřeva se nedá nahradit. Kdo si oblíbil gril na tento zdroj, jistě se smířil s asi půlhodinovým čekáním, než se dřevo či dřevěné uhlí/brikety promění ve žhavé uhlíky, i náročnější obsluhou. Komu jde hlavně o rychlost přípravy či mobilitu, patrně vsadí na plyn – potřebný žár nabídne asi za 10 až 15 minut. Ale plynové grily jsou zase dražší.

A kdo nemá zahradu, domů či na malý balkon s mnoha sousedy poblíž si nejspíše vybere výrobek na elektřinu, i když elektrickému grilu trvá asi 25 minut, než „naběhne“. Ovšem i do bytu se prodávají stolní grily na speciální dřevěné uhlí, jež nemají vydávat zápach ani kouř.

Foto: Tchibo

Ocelový gril s poklopem na dřevěné uhlí či brikety je jako stvořený pro pikniky – když se jeho nožky sklopí, poslouží jako ucho pro snadné přenášení, průměr 32 cm, cena 999 KčFoto: Tchibo

Foto: Philips

Elektrický stolní gril HD4467 s nepřilnavým povrchem lze díky kloubu používat na tři způsoby: jako oboustranný kontaktní gril, troubu nebo klasický velký stolní gril. Odnímatelné části můžete dát do myčky, cena 2499 KčFoto: Philips

Otázka výkonu

U grilu elektrického či plynového je nejdůležitější jeho výkon. „Pokud gril není schopný dostatečného žáru, nikdy nedocílíte šťavnatého kusu masa, protože se při nízké teplotě spíše dusí, než opéká. Není-li grilovací plocha příliš velká, stačí u plynového grilu výkon 2 až 3 kW. U elektrického je to od 2,2 kW, ovšem výkon vždy závisí i na ostatních parametrech, jako jsou materiál, systém ohřevu a podobně,“ uvádí Václav Modelský ze společnosti Weber-Stephen.

A grily na dřevěné uhlí či brikety? I u nich se dá do jisté míry ovlivnit teplota pokrmu množstvím uhlí a přísunem vzduchu (průduchy v grilu), ale to si musíte lidově řečeno vychytat, je to otázka praxe.

Foto: Outdoorchef

Smaltový elektrický gril City 420 E s grilovací plochou o průměru 39,5 cm se vejde i na menší balkon. Počítejte s výkonem 2 kW/hodinu, cena 6490 KčFoto: Outdoorchef

Foto: Campingaz

Jednoduchá regulace teploty, vyklápěcí rošt pro snazší manipulaci, sklápěcí odkládací stolek a výkon 8,2 kW/hodinu – i to nabízí plynový gril Ardento Super RBS s keramickými hořáky, cena 8999 KčFoto: Campingaz

Zvažte také údržbu

Na to, jak snadno či hůře budete gril čistit, myslete už při nákupu. Roli hraje použitý materiál jak na konstrukci, tak na rošty či mřížky, a členitost vnitřku přístroje. „Například keramický smalt je málo přilnavý a zachytí se na něm jen minimum zbytků z potravin. Naproti tomu litina a nerez ocel jsou přilnavější, mají ovšem o něco větší mechanickou odolnost. Na čištění se nejčastěji používají mosazné kartáče, a to na smalt či ocelové na litinu i nerez,“ říká Václav Bartoš ze společnosti Outdoorchef.

Foto: Hornbach

Závěsný gril TC – Swing na dřevěné uhlí či brikety se dá snadno výškově nastavit. Pochromovaný grilovací rošt nabízí průměr 52 cm, cena 4990 KčFoto: Hornbach

Foto: Tefal

Stolní elektrický Optigrill díky senzorům rozpozná tloušťku masa a té přizpůsobí optimální teplotu, samozřejmě i podle toho, zda chcete třeba steak krvavý, či více propečený. Nepřilnavý povrch grilovacích desek se snadno udržuje, cena 4999 KčFoto: Tefal

Proč raději s poklopem

Uzavřený gril slibuje stejnoměrnou přípravu pokrmu shora i zdola. „Poklop v podstatě vytváří efekt horkovzdušné trouby. Bez něj se rošt ochlazuje, a suroviny pak musí zůstávat na grilu déle, a tím se vysušují,“ uvádí Václav Modelský.

Pak už si jen vyberte přímé, či nepřímé grilování. U přímého dáte pokrm rovnou nad zdroj žáru, u nepřímého žáru se umístí tam, kde zdroj ohně není (například uhlí nahrnete na jednu stranu, jídlo bude na druhé). Přímo lze grilovat na jakémkoli typu přístroje, nepřímo na grilech na dřevěné uhlí či plynových.

Abyste si grilování opravdu užili, dejte si pozor i na volbu správné teploty, vhodného masa, množství koření či přepálené tuky. Více se dozvíte zde: Dokonalé grilování? Češi se nepoučí, dělají stále tyhle chyby!.

Foto: IKEA

Na dřevěné uhlí je určen gril Lilliön, který má tělo a kryt z porcelánového smaltu a rošt z nerez oceli, výška 98 cm, šířka 45 cm, cena 2990 KčFoto: IKEA

Foto: Mall

Nerez gril Sydney 4 Deluxe značky GrillMe je vybaven čtyřmi hořáky a jednou boční plotýnkou pro přípravu omáček nebo příloh, cena 8490 KčFoto: Mall

A na čem nejraději grilujete vy?

Načítám