Článek
Malé grily jsou praktické, snadno je přemístíte, velké zase připomínají venkovní kuchyň, kde připravíte celé menu, ale upečete třeba i pizzu, chleba nebo koláče.
Jak si vybrat gril
Zvažte pro vás nejvhodnější zdroj žáru, výkon daného grilu, jeho velikost s ohledem na počet porcí, jež budete nejčastěji připravovat, materiál (nejvíce se používá smalt, litina a nerez ocel, s různými povrchovými úpravami). Ale také místo, kde budete grilovat, prostor na uskladnění, včetně příslušenství a paliva, a samozřejmě i peníze, které jste za nový gril ochotni vydat. Pokud chcete grilovat často, spočítejte si i náklady na provoz.
Pro i proti
Vůně dřeva se nedá nahradit. Kdo si oblíbil gril na tento zdroj, jistě se smířil s asi půlhodinovým čekáním, než se dřevo či dřevěné uhlí/brikety promění ve žhavé uhlíky, i náročnější obsluhou. Komu jde hlavně o rychlost přípravy či mobilitu, patrně vsadí na plyn – potřebný žár nabídne asi za 10 až 15 minut. Ale plynové grily jsou zase dražší.
A kdo nemá zahradu, domů či na malý balkon s mnoha sousedy poblíž si nejspíše vybere výrobek na elektřinu, i když elektrickému grilu trvá asi 25 minut, než „naběhne“. Ovšem i do bytu se prodávají stolní grily na speciální dřevěné uhlí, jež nemají vydávat zápach ani kouř.
Otázka výkonu
U grilu elektrického či plynového je nejdůležitější jeho výkon. „Pokud gril není schopný dostatečného žáru, nikdy nedocílíte šťavnatého kusu masa, protože se při nízké teplotě spíše dusí, než opéká. Není-li grilovací plocha příliš velká, stačí u plynového grilu výkon 2 až 3 kW. U elektrického je to od 2,2 kW, ovšem výkon vždy závisí i na ostatních parametrech, jako jsou materiál, systém ohřevu a podobně,“ uvádí Václav Modelský ze společnosti Weber-Stephen.
A grily na dřevěné uhlí či brikety? I u nich se dá do jisté míry ovlivnit teplota pokrmu množstvím uhlí a přísunem vzduchu (průduchy v grilu), ale to si musíte lidově řečeno vychytat, je to otázka praxe.
Zvažte také údržbu
Na to, jak snadno či hůře budete gril čistit, myslete už při nákupu. Roli hraje použitý materiál jak na konstrukci, tak na rošty či mřížky, a členitost vnitřku přístroje. „Například keramický smalt je málo přilnavý a zachytí se na něm jen minimum zbytků z potravin. Naproti tomu litina a nerez ocel jsou přilnavější, mají ovšem o něco větší mechanickou odolnost. Na čištění se nejčastěji používají mosazné kartáče, a to na smalt či ocelové na litinu i nerez,“ říká Václav Bartoš ze společnosti Outdoorchef.
Proč raději s poklopem
Uzavřený gril slibuje stejnoměrnou přípravu pokrmu shora i zdola. „Poklop v podstatě vytváří efekt horkovzdušné trouby. Bez něj se rošt ochlazuje, a suroviny pak musí zůstávat na grilu déle, a tím se vysušují,“ uvádí Václav Modelský.
Pak už si jen vyberte přímé, či nepřímé grilování. U přímého dáte pokrm rovnou nad zdroj žáru, u nepřímého žáru se umístí tam, kde zdroj ohně není (například uhlí nahrnete na jednu stranu, jídlo bude na druhé). Přímo lze grilovat na jakémkoli typu přístroje, nepřímo na grilech na dřevěné uhlí či plynových.
Abyste si grilování opravdu užili, dejte si pozor i na volbu správné teploty, vhodného masa, množství koření či přepálené tuky. Více se dozvíte zde: Dokonalé grilování? Češi se nepoučí, dělají stále tyhle chyby!.
A na čem nejraději grilujete vy?