Hlavní obsah
3,8
(22)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Advent i Vánoce voní po koření. Chcete si i vy přivolat sváteční náladu a ještě si u toho pochutnat? Upečte si perníkový závin plněný povidly a ořechy. Jeho vůni a chuti neodoláte.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 záviny
Perníkový závin
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 2 lžíce medu
  • 1 ks vejce
  • 2 lžičky kypřicího prášku do perníku
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička citronové kůry
Náplň
  • 200 g švestkových povidel
  • 70 g vlašských ořechů
Na potření
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Smíchejte veškeré ingredience na závin a vypracujte pevné, trošku lepivé těsto. Rozdělte ho na poloviny a obě vyválejte na pomoučněném vále na obdélníky o tloušťce asi 2 mm.

02.

Obdélníky z těsta potřete rovnoměrně povidly, pouze okolo okrajů nechte kousek volného místa, aby se lépe zavinovaly. Asi 60 g vlašských ořechů nasekejte nahrubo a povidla jimi posypte. Záviny opatrně zaviňte a okraje přimáčkněte. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem.

03.

Záviny na plechu potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte zbylým množstvím najemno nasekaných vlašských ořechů. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 20 až 30 minut do zezlátnutí.

Tip: Perníkový závin můžete zaprášit moučkovým cukrem.

Máte rádi pečivo s nádivkou? Tak určitě vyzkoušejte tři skvělé slané záviny! A co třeba křehké hruškové šátečky plněné čokoládou a ořechy?

Energetická hodnota celkem - 2 záviny
Energie12 396,55 kJ
Bílkoviny60,69 g
Tuky56,07 g
Sacharidy540,97 g
Sůl3,75 g
SAFA10,52 g
Vláknina18,5 g
Cukry303,22 g

Načítám