Článek
Hokkaido je sytá, chutná a sladká, připomíná brambory či batáty. Oblíbená oranžová dýně pochází z Peru a je jednou z variant tykve velkoplodé. Kromě ní existují ještě další dvě nezvykle barevné odrůdy hokkaido - modrá a zelená. Výhodou té oranžové je, že má slabou slupku, kterou není nutné loupat, a váží do jednoho kila. V kuchyni nachází bezpočet různých využití. A přináší ještě další benefity.
Vláknina dodá energii
Pokud tuto vesele vyhlížející dýni zahrnete do své kuchyně, věřte, že dokáže snížit celkovou energetickou hodnotu pokrmu. Tím, že obsahuje cenné živiny, budete ale stále plni energie. 100 gramů hokkaida dodá 2 gramy vlákniny. Ta zasytí, pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, a tak zabraňuje výkyvům energie.
„Vláknina navíc upravuje pohyb potravy zažívacím traktem a brzdí vstřebávání sacharidů z tenkého střeva do krve. Nabaluje na sebe žlučové kyseliny a cholesterol, a tak snižuje zásobárnu cholesterolu v těle,“ vyjmenovává další výhody Jiřina Mačková, výživová poradkyně z Kralup nad Vltavou.
Minerály ochrání srdce
Hokkaido je přímo nabitá draslíkem, hořčíkem a železem, které pomáhají regulovat krevní tlak. Její konzumace je tedy výborná jako prevence před srdečními chorobami. Minerály dodávají do červených krvinek kyslík, tím dochází k okysličení celého organismu.
Antioxidanty podpoří imunitu
Výraznou barvu dýni dodává beta-karoten, který se v těle mění na cenný vitamin A. Jedná se o antioxidant, který podporuje ostrý zrak a zdraví pokožky. Hokkaido je bohatá také na vitaminy C a E, které chrání buňky před poškozením volnými kyslíkovými radikály. Strava bohatá na antioxidanty pomáhá snižovat riziko rakoviny a srdečních chorob.
Pomůže vám dýně zhubnout?
Zásadní otázkou, proč tu či onu potravinu zařadit do jídelníčku, může být její vliv na redukci hmotnosti. I v tomto případě dostává dýně zelenou. „Obsahuje až 90 % vody, je močopudná a pomáhá z těla vylučovat toxiny,“ vysvětluje Jiřina Mačková.
Hlavní roli v redukci hmotnosti hraje především výše zmiňovaná vláknina. Díky ní hokkaido zasytí i přesto, že má nízký počet kilokalorií. „Navíc má skvělý vliv na trávení a pomáhá snižovat hladinu tuku v krvi,“ dodává Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně a majitelka firmy na krabičkovou dietu z Kostelce nad Orlicí.
Chutné a výživné recepty
Hokkaido je výborná vařená, dušená, pečená i grilovaná. Dýně dodá říz pomazánkám, omáčkám i polévkám. Můžete ji použít i jako náhražku sýra, protože dodá krémovost a smetanovou chuť. Dýňové pyré namažte na vafle, palačinky, vdolky nebo jej přidat rovnou do těsta.
Hledáte inspiraci? Vyzkoušejte recepty, o které se s námi podělila odbornice na výživu Lucie Tvrdoňová:
Dýňová polévka na tymiánu
Očištěnou a nakrájenou dýni zbavenou semínek vložte do pekáče, osolte, přidejte na plátky nakrájený česnek a posypejte tymiánem. Přikryjte alobalem, podlijte trochou vody a pečte v troubě do změknutí přibližně 45 minut na 200 stupňů. Upečenou dýni dejte do hrnce a zalijte zeleninovým vývarem. Opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek, přidejte lžičku kari a nechte chvíli povařit. Poté rozmixujte ponorným mixérem. Polévku dochuťte trochou soli, muškátového oříšku, případně přidejte tymián.
Dýňová pomazánka s lučinou
Očištěnou dýni zbavenou semínek nastrouhejte nahrubo, osolte a na másle poduste do změknutí. Zamíchejte do zakysané smetany nebo lučiny, dochuťte utřeným česnekem nebo křenem. Posypte pažitkou a podávejte s žitným chlebem nebo knäckebrotem.