Článek
Věděli jste, že konvenčně pěstovaná jablka jsou minimálně osmkrát za sezonu chemicky ošetřena? Postřiky se aplikují jak na kořen stromu, listy, květy, tak především na plody. V poslední fázi je pak ovoce postříkáno speciálním druhem vosku, který zamezuje množení mikroorganismů, které způsobují hnilobu a plíseň.
Když jablko nebo hrušku normálně omyjete pod tekoucí vodou, odstraníte většinou jen nepatrné částečky prachu, které mohly na povrchu ulpět. Ovšem vosku se zbavíte až řádným umytím. A pozor! Už žádné chemické prostředky! Stačí obyčejný ocet, v případě drobnějšího ovoce pak doplňte ještě mechanickým působením.
Samostatnou kapitolou jsou citrusy, jejichž strouhaná kůra se používá při pečení nebo do salátových zálivek. Pokud nechcete koláče a zeleninu kořenit zároveň i koktejlem chemikálií, odstraňte vosk z kůry důkladně. Ukážeme vám jak.
Když už jsme v té kuchyni, což takhle usmažit si palačinky z PET láhve? Nebo budete čistit mikrovlnku bez chemických prostředků?