Článek
Postup
01.
Začněte přípravou sklenic. Na 2 kg švestek budete potřebovat 4–5 zavařovacích sklenic o objemu 720 ml. Sklenice i víčka důkladně vymyjte a zkuste, zda se žádné víčko neprotáčí. Zejména víčka nechte důkladně vyschnout.
02.
Omyté švestky vypeckujte a rozpulte. Na kompot jsou nejlepší pevné plody, z měkčích si udělejte raději švestkovou marmeládu – při dlouhodobém naložení v nálevu by se měkké švestky úplně rozpadly.
03.
V hrnci svařte litr vody a 300 až 500 g cukru – záleží, jak jsou sladké švestky a jak sladký kompot máte rádi. Přidejte skořici a hřebíček.
04.
Švestky napěchujte do sklenic tak, aby nezasahovaly do užšího hrdla sklenice. Zalijte je horkým nálevem, hrdlo otřete dosucha a pevně uzavřete suchým víčkem.
05.
Do velkého hrnce dejte na dno utěrku a na ni narovnejte naplněné a zavřené sklenice. Utěrka slouží k tomu, aby o sebe sklenice během varu neťukaly. Zalijte je asi do poloviny výšky horkou vodou a přiveďte téměř k varu. Při 80 °C zavařujte asi 20 minut.
06.
Sklenice opatrně vyjměte z hrnce (nechytejte je přitom za víčko!) a nechte vychladnout.
Tip
Podle chuti můžete část vody vyměnit za sladké červené víno nebo trochu tuzemáku!
Proč jíst švestky? Jsou zdravé a vynikající. A kdyby vám náhodou švestkové kompoty nestačily, tak se podívejte, jak zpracovat velkou úrodu švestek. Ve hře jsou povidla, marmeláda i klevela.