Článek
Postup
01.
Listové těsto vyválejte na lehce pomoučeném válu na tenký plát. Troubu zapněte na 180 ℃. Na pánvi opražte strouhanku s trochou másla, přidejte po špetce kardamomu, hřebíčku a skořice a nakonec přidejte i trochu medu a nechte ho rozpustit.
02.
Hrušky nastrouhejte nahrubo, lepší jsou pevnější než máslovky. Zhruba 2/3 šířky těsta posypte ochucenou strouhankou a poklaďte na něj nastrouhané hrušky.
03.
Pak závin zarolujte (prázdný kousek těsta bez hrušek se roluje nakonec). Konce zaviňte, aby hrušky při pečení nevytekly. Nakonec štrúdl potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby. Pečte asi 25 minut dozlatova.
Anebo co zkusit makový závin se švestkami z jogurtového těsta?