Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny, aby měly pokojovou teplotu. Mouku klidně použijte špaldovou nebo celozrnnou.
02.
Změklé máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce a prosátou mouku.
03.
Přidejte sůl, kypřicí prášek a citronovou kůru nebo pár kapek vanilkového extraktu. Podle potřeby těsto zřeďte trochou mléka nebo bílého jogurtu (s ním bude těsto ještě vláčnější) a vmíchejte mandle.
04.
Hotové těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy a obložte vypeckovanými meruňkami. Koláč se upeče rychleji, když je dáte řeznou stranou nahoru.
05.
Ovoce posypejte trochou cukru (tentokrát jsem kvůli barvě dala bílý) a mandlovými lupínky. Nic nezkazíte ani máslovou žmolenkou.
06.
Koláč pečte podle šťavnatosti meruněk 40 až 50 minut při 180 °C.
07.
Nechte si chutnat!
Příště zkuste i náš meruňkový koláč s rozmarýnovou drobenkou nebo rychlý meruňkový koláč z listového těsta.