Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny, aby měly pokojovou teplotu. Mouku klidně použijte špaldovou nebo celozrnnou.

Spojení chuti mandlí a meruněk vás příjemně překvapíFoto: Eva Malúšová
02.
Změklé máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce a prosátou mouku.

Do utřeného másla s cukrem přidejte vajíčka a prosátou moukuFoto: Eva Malúšová
03.
Přidejte sůl, kypřicí prášek a citronovou kůru nebo pár kapek vanilkového extraktu. Podle potřeby těsto zřeďte trochou mléka nebo bílého jogurtu (s ním bude těsto ještě vláčnější) a vmíchejte mandle.

Těsto můžete dochutit citronovou kůrou nebo vanilkou, co ale vynechat nesmíte, jsou mandle!Foto: Eva Malúšová
04.
Hotové těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy a obložte vypeckovanými meruňkami. Koláč se upeče rychleji, když je dáte řeznou stranou nahoru.

Foto: Eva Malúšová
05.
Ovoce posypejte trochou cukru (tentokrát jsem kvůli barvě dala bílý) a mandlovými lupínky. Nic nezkazíte ani máslovou žmolenkou.

Meruňky před pečením pocukrujte a posypejte mandlemiFoto: Eva Malúšová
06.
Koláč pečte podle šťavnatosti meruněk 40 až 50 minut při 180 °C.

Připravte se, že koláč bude už z trouby lákat svou vůní všechny okolo...Foto: Eva Malúšová
07.
Nechte si chutnat!

Díky mandlím a máslu je těsto krásně vláčnéFoto: Eva Malúšová
Příště zkuste i náš meruňkový koláč s rozmarýnovou drobenkou nebo rychlý meruňkový koláč z listového těsta.