Hlavní obsah
3,3
(104)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Mandarinky jsou skvělé kompotované i čerstvé. U tohoto koláče vám kompot ušetří spoustu práce s vařením čerstvých mandarinek a výsledek si rozhodně zamilujete. Čerstvé zase o něco lépe voní. Kterým dáte v tomto případě přednost, je jen na vás.

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 300 g mandarinkového kompotu
  • 225 g cukru krupice
  • 200 g mandlí
  • 120 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 6 ks vejce
Sirup
  • 300 g mandarinkového kompotu
  • 70 g cukru krupice
  • 1 tyčinka skořice
Na formu
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Mandarinkový kompot slijte, vodu ale nevylévejte. Mandarinky rozmixujte.

02.

Troubu zapněte na 180°C a vymažte a vysypte koláčovou formu. Cukr smíchejte s mletými mandlemi, moukou, kardamomem a kypřicím práškem do pečiva. Přidejte rozmixované mandarinky, vanilkový extrakt a celá vejce a promíchejte.

03.

Těsto nalijte do formy a pečte asi 50 minut dozlatova. 

04.

Mezitím si připravte mandarinkový sirup na polevu. Druhou malou plechovku mandarinek rozmixujte a spolu s nálevem z prvního kompotu nalijte do hluboké pánve. Přidejte cukr a tyčinku skořice a přiveďte k varu.

05.

Na mírném plameni za častého míchání svařte tekutinu na konzistenci sirupu. Trvá to asi 10–15 minut. Vyjměte skořici. Pokud budete sirup chystat hned po vložení koláče do trouby, počítejte s tím, že sirup chladnutím ztuhne a dost možná bude potřeba jej před použitím ještě prohřát, aby zase povolil.

06.

Upečený koláč vyjměte z trouby, na několika místech do něj špejlí udělejte díry a zalijte sirupem. Ten částečně proteče dírami dovnitř a vsákne se do těsta, částečně vytvoří krásnou lesklou polevu.

Energetická hodnota celkem - 24 cm průměr formy
Energie15 716,2 kJ
Bílkoviny96,68 g
Tuky136,33 g
Sacharidy517,44 g
Sůl1 g
SAFA17,91 g
Vláknina35,38 g
Cukry392,73 g

Načítám