Hlavní obsah
2,9
(518)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Jablka díky vysokému obsahu přírodního pektinu skvěle želírují, a proto se často přidávají k jinému ovoci při výrobě marmelád bez použití chemie. Naši pozornost si ale zaslouží i sama o sobě! Když jejich chuť podtrhnete voňavým kořením a rumem, vznikne vám jeden z nejlepších džemů, jaký jste kdy jedli. Zkuste ho alespoň z jedné dávky!

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 skleničky
  • 1 kg jablek
  • 250 g cukru krupice
  • 1 ks citronu
  • 2 svitky skořice
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 8 hlaviček hřebíčku
  • 1 panák rumu
Článek

Postup

01.

Jablka (klidně něco přes kilo) oloupejte, vyndejte jádřince a pokrájejte na asi 1,5 cm kousky.

02.

Do hrnce s tlustým dnem dejte cukr a polijte ho asi deci vody (karamel se pak sice vaří o chvilku déle, zato rovnoměrněji). Cukr zahřívejte, až vám vznikne zlatavý karamel.

03.

Opatrně (bude to prskat) přidejte citronovou šťávu, koření (jestli máte mleté, dejte malou lžičku skořice, špetku hřebíčku a větší špetku badyánu) a jablka. Karamel se srazí, ale to nevadí, po chvíli se zase rozpustí.

04.

Za občasného míchání vařte pod pokličkou asi 30 minut, až jsou jablka úplně měkká a džem pěkně hustý. Na závěr vmíchejte pořádného panáka rumu a rozdělte do saponátem vymytých a vroucí vodou vypláchnutých skleniček. Pořádně utáhněte víčka, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Tip

Takto připravený džem vám vydrží v chladu a temnu zhruba rok, pro větší trvanlivost ale můžete skleničky ještě zavařit.

Co dál? Mrkněte do našeho marmeládového speciálu!

Načítám