Článek
Postup
01.
Jablka (klidně něco přes kilo) oloupejte, vyndejte jádřince a pokrájejte na asi 1,5 cm kousky.
02.
Do hrnce s tlustým dnem dejte cukr a polijte ho asi deci vody (karamel se pak sice vaří o chvilku déle, zato rovnoměrněji). Cukr zahřívejte, až vám vznikne zlatavý karamel.
03.
Opatrně (bude to prskat) přidejte citronovou šťávu, koření (jestli máte mleté, dejte malou lžičku skořice, špetku hřebíčku a větší špetku badyánu) a jablka. Karamel se srazí, ale to nevadí, po chvíli se zase rozpustí.
04.
Za občasného míchání vařte pod pokličkou asi 30 minut, až jsou jablka úplně měkká a džem pěkně hustý. Na závěr vmíchejte pořádného panáka rumu a rozdělte do saponátem vymytých a vroucí vodou vypláchnutých skleniček. Pořádně utáhněte víčka, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Tip
Takto připravený džem vám vydrží v chladu a temnu zhruba rok, pro větší trvanlivost ale můžete skleničky ještě zavařit.
Co dál? Mrkněte do našeho marmeládového speciálu!