Článek
Postup
01.
Smíchejte rýžový ocet s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Kuřecí maso (zbytek pečeného nebo vařeného masa od oběda poslouží na jedničku) natrhejte na kousky, mrkve nakrájejte na tenké nudličky (také se jim říká julienne a nejsnáze to jde škrabkou na to určenou). Maso a mrkev dejte do octového nálevu a odložte bokem. Okurku nakrájejte na tenké nudličky, opět vám nejlépe poslouží škrabka na zeleninu. Salát nakrájejte na tenké proužky, koriandr nasekejte nahrubo. Místo koriandru můžete použít mátu. Nudle uvařte podle návodu na obalu a pokrájejte nahrubo.
02.
Velkou misku naplňte horkou vodou. Položte do ní 2 listy rýžového papíru a nechte je asi 15 vteřin změknout. Nikdy nedávejte všechny papíry naráz, rozmočily by se. Papíry vyndejte, rozložte na prkénko nebo pracovní plochu a osušte je čistým hadříkem nebo papírovou utěrkou. Horní třetinu papíru poklaďte nudlemi, zeleninou a masem, nechte si asi 1,5 cm široké prázdné okraje. Posypte trochou koriandru. Papír srolujte asi do poloviny, okraje překlopte dovnitř a dorolujte. Foto návod, jak správně zarolovat závitky, najdete třeba v tomto článku. Než připravíte všechny rolky, ty už hotové nechte překryté vlhkou utěrkou, aby neosychaly.
Můj tip: Místo kuřete můžete použít na oleji zprudka orestované krevety.
Máte rádi jemné nesmažené závitky, nebo dáváte přednost těžší a výraznější smažené variantě?