Článek
Postup
01.
Mouku prosejte do mísy a přidejte i všechny ostatní suroviny. Rukama zadělejte hladké, jemné těsto, zabalte do sáčku a nechte v lednici odpočinout – nejlépe do druhého dne. Zadělat těsto ale můžete i několik dní dopředu!
02.
Troubu zapněte na 175 °C. Těsto nechte při pokojové teplotě povolit a pak ho mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte na asi 2 mm silný plát. Vykrajujte tvary a klaďte je na plech vyložený pečicím papírem nebo potřený včelím voskem – rozestupy mezi perníčky nemusejí být nijak veliké. Podle toho, jak velké tvary vykrajujete, vystačí množství asi na dva plechy. Pečte asi deset minut, pak vyndejte a ještě horké potřete žloutkem prošlehaným se smetanou.
JAK NAZDOBIT PERNÍČKY
03.
Vychladlé perníčky uložte do krabice nebo papírového sáčku, přidejte k nim rozkrojené jablko a nechte v chladu dva tři týdny provlhnout. Teprve pak je můžete zdobit.
Tak co, už máte zaděláno na perníčky?