Hlavní obsah
3,4
(100)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Levandulové sušenky krásně voní. Citron jim dodá na svěžesti a máslo zase na chuti. Upečte si domácí sušenky jen tak ke kávě, nebo jako milý jedlý dárek, který vydrží kolem tří týdnů.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
  • 1/2 kostky másla
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/3 hrnku cukru moučka
  • 1,5 lžíce levandule
  • 1 ks citronu
  • 1/4 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Levanduli v hmoždíři prohněťte se lžící cukru, aby pustila více chuti a vůně.

02.

Z prosáté mouky, zbylého cukru, soli, levandule, změklého másla a citronové kůry (ovšem jen její žluté části) i šťávy vypracujte hladké těsto, které na půl hodiny uložte do chladu.

03.

Na pomoučené ploše ho pak vyválejte na 5 mm tlustý plát, z kterého vykrajujte jednotlivé sušenky.

04.

Sušenky pečte při 160 °C asi 15 minut na pečicím papíru dorůžova. Uchovávejte v uzavřené dóze.

Tip

Pokud vykrajujete složitější tvary, můžete je před pečením podobně jako tyto máslové sušenky zamrazit, abyste měli jistotu, že se neroztečou.

Nebojte se sladkého a bylinek! Zkuste i citronový koláč s rozmarýnem nebo svěží řezy s tymiánem!

Související témata:

Načítám