Článek
Postup
01.
Kuřecí stehna omyjte, důkladně osušte, osolte a opepřete. Rozpalte troubu na 180 stupňů. V pekáčku, který potom můžete dát do trouby, rozehřejte olej a maso na něm z obou stran rychle opečte.
02.
V mezičase řádně opláchněte citron (když používám kůru, kupuji ho v kvalitě bio) a připravte si proužky kůry. Česnek rozdělte na stroužky, nemusíte je loupat. Opláchněte a osušte rozmarýn.
03.
Když jsou kuřecí stehna opečená, odeberte přebytečný tuk a do pekáčku vlijte mléko – podle velikosti nádoby ho použijte tolik, aby sahalo přibližně do třetiny výšky kuřete. Přidejte česnek, proužky kůry a rozmarýn a vložte do rozpálené trouby.
04.
Kuře pečte asi 50 minut, občas ho přelijte mléčnou šťávou. Na konci pečení položte na každé stehno plátek másla a dopečte křupavou kůžičku.
05.
Jako příloha bude stačit křupavá domácí bageta a zeleninový salát, můžete ale zkusit i nějakou zajímavou verzi knedlíků s bylinkami.
Tip: Pohrajte si s kořením. Zmiňovaný Jamie Oliver ochucuje kuře v mléce skořicí a šalvějí, Francouzi by použili estragon a hořčici.
Milujete maso na každý způsob a jste vyznavači kulinářských dobrodružství? Podívejte se, jak upéct kuře v díře v zemi krok za krokem. Anebo ochutnejte kuře na cideru se zakysanou smetanou.