Hlavní obsah
3,0
(249)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tenhle recept patří k těm, které nevzbuzují velkou důvěru. Překonáte-li pochybnosti, získáte to nejjemnější, nejšťavnatější a nejvoňavější kuře, jaké jste kdy ochutnali. Ostatně podobný recept má v repertoáru i Jamie Oliver a najdete ho i ve starých francouzských kuchařkách – a to už je nějaké doporučení!

10 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 3 ks kuřecích stehen
  • 3 lžíce oleje
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 1 hlavička česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 ks citronu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 3 plátky másla
Článek

Postup

01.

Kuřecí stehna omyjte, důkladně osušte, osolte a opepřete. Rozpalte troubu na 180 stupňů. V pekáčku, který potom můžete dát do trouby, rozehřejte olej a maso na něm z obou stran rychle opečte.

02.

V mezičase řádně opláchněte citron (když používám kůru, kupuji ho v kvalitě bio) a připravte si proužky kůry. Česnek rozdělte na stroužky, nemusíte je loupat. Opláchněte a osušte rozmarýn.

03.

Když jsou kuřecí stehna opečená, odeberte přebytečný tuk a do pekáčku vlijte mléko – podle velikosti nádoby ho použijte tolik, aby sahalo přibližně do třetiny výšky kuřete. Přidejte česnek, proužky kůry a rozmarýn a vložte do rozpálené trouby.

04.

Kuře pečte asi 50 minut, občas ho přelijte mléčnou šťávou. Na konci pečení položte na každé stehno plátek másla a dopečte křupavou kůžičku.

05.

Jako příloha bude stačit křupavá domácí bageta a zeleninový salát, můžete ale zkusit i nějakou zajímavou verzi knedlíků s bylinkami.

Tip: Pohrajte si s kořením. Zmiňovaný Jamie Oliver ochucuje kuře v mléce skořicí a šalvějí, Francouzi by použili estragon a hořčici.

Milujete maso na každý způsob a jste vyznavači kulinářských dobrodružství? Podívejte se, jak upéct kuře v díře v zemi krok za krokem. Anebo ochutnejte kuře na cideru se zakysanou smetanou.

Související témata:

Načítám