Článek
01.
Čočku propláchněte, ve větším hrnci s dostatečným množstvím vody přiveďte k varu a povařte 10–12 minut. Sceďte a nechte chvíli stranou.
02.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenká kolečka. Prsty je rozeberte, poprašte hladkou moukou, osolte a promíchejte.
03.
Ve velké hlubší pánvi rozpalte olej na vyšší teplotu. Stáhněte plamen na středně silný a osmažte cibuli dohněda, potrvá to asi 7 minut. Osmaženou cibuli vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat na ubrousku.
04.
Z pánve slijte přebytečný olej, ponechte v ní jenom 2–3 lžíce a vraťte ji na středně silný plamen. Přidejte okapanou předvařenou čočku, všechno koření a sůl. Krátce restujte v rozpáleném tuku, až se koření krásně rozvoní.
05.
Na sítku propláchněte rýži, nechte okapat a přidejte do pánve. Promíchejte, aby se rýže obalila olejem a kořením. Přidejte do pánve vodu, citronovou šťávu, promíchejte a přiveďte k varu. Přiklopte pokličkou, stáhněte plamen na mírný a zvolna vařte asi 15 minut, až čočka a rýže změknou a všechna voda se vstřebá, poté odstavte.
06.
Pánev s hotovým jídlem nechte pod pokličkou dojít ještě asi 15 minut, poté vmíchejte asi třetinu osmažené cibule.
07.
Při servírování posypte zbytkem osmažené cibule a můžete přidat i koriandr nebo petrželovou nať. Tohle jídlo nejlíp chutná s dipem z hustého bílého jogurtu a lehkým zeleninovým salátem.
08.
Místo hnědé čočky můžete použít i zelenou.
Máte rádi orientální kuchyni? Zkuste tři indická jídla, která jsou chutná a jednoduchá na přípravu