Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 170 °C. Mouku smíchejte s cukrem, škrobem (nebo vanilkovým pudinkem v prášku) a špetkou soli. Přidejte měkké máslo a olej a vypracujte jemnou strouhanku – na robotu vám s tím pomůže třecí metla.
02.
Zvyšte otáčky, přidejte mléko a jedno po druhém zapracujte vejce. Nakonec všlehejte rum a vanilku. Hotové těsto je krémově husté a krásně vláčné. Formu na bábovku vymažte tukem, vysypejte mandlovou moukou a rovnoměrně do ní nalijte těsto.
03.
Pečte asi 55 minut dozlatova. Hotovou bábovku poznáte tak, že doprostřed zapíchnutou špejli vytáhnete úplně suchou. Upečenou bábovku nechte asi 10 minut zchladnout, pak ji vyklopte z formy a nechte na mřížce vychladnout úplně.
04.
Mezitím si připravte sirup. V hluboké pánvi při mírné teplotě smíchejte máslo, vodu, cukr a rum, jen asi 3 lžíce rumu si nechte bokem. Přiveďte směs k varu a asi 6 minut vařte, dokud hmota nezhoustne – „nezesirupovatí“. Vmíchejte vanilkový extrakt a zbytek rumu.
05.
Vychladlou bábovku polijte rumovým sirupem a podávejte. Můžete ji také ještě zavlaha vrátit do formy, udělat do ní po celém obvodu několik děr vařečkou a do těch sirup nalít. Pak je ale potřeba bábovku zabalit do sáčku a nechat hodinu sirup těstem prosáknout.
Máre rádi karibský rum?