Článek
Postup
01.
Den předem namočte čočku a rýži (čočku dejte obyčejnou hnědou, ale rýži zkuste výživnější červenou, divokou, černou či natural), výrazně si tím zkrátíte čas vaření.
02.
Z omytých cuket odřízněte „víčka“ a vydlabejte dužinu. Skvěle to jde lžící na zmrzlinu. Dužiny posekejte nadrobno.
03.
Pokud děláte náplň bez masa, začněte tím, že ve velké hluboké pánvi nebo hrnci s tlustým dnem, nasucho opražte pořádnou hrst semínek a ořechů. Ty pak vyndejte stranou.
04.
Do té samé pánve dejte olej, nasekanou chilli papričku a velkou nadrobno pokrájenou cibuli a společně restujte. (V tuto chvíli můžete přidat mleté maso a také ho orestovat.) Vmíchejte cuketu, hojně posolte a nechte chvilku pustit vodu.
05.
Přidejte nasekaný česnek, drcená rajčata, tymián a scezenou čočku s rýží. Tekutina by měla stačit ta z cukety a rajčat, ale během vaření raději zkontrolujte, jestli není třeba podlít. Pod pokličkou povařte doměkka. Kdyby byla směs moc tekutá, na závěr ji chvíli zprudka povařte bez poklice, ať se nežádoucí tekutina vypaří.
06.
Nechte trochu vychladnout, vmíchejte pokrájené olivy a nadrobený sýr a směsí naplňte cukety.
07.
Cukety přiklopte „víčky“, pokapejte olejem, podlijte půl hrnkem vody a pečte asi 30 minut při 180 °C doměkka.
Tip: Na základě vcelku jasných fyzikálních zákonů vám poměrně dost náplně zbude. Podávejte ji jako přílohu, samostatné jídlo, nebo s ní naplňte třeba ještě papriky a rajčata. V mrazáku pak poslouží jako rychlá záchrana, až nebudete mít chuť vařit.
Víte, že kombinování čočky s rýží je mimořádně prospěšné, protože právě až spolu dodají bezmasému jídlu kompletní protein? Stejnou výhodu má oblíbené blízkovýchodní jídlo mujaddara s karamelizovanou cibulí.