Článek
Vlašské ořechy jsou nejen super zdravé, ale také super dobré, a ještě vás díky obsahu bílkovin zasytí. My je dnes navíc připravíme i na slano: skvěle totiž ladí se sýry s modrou plísní, česnekem a bílým vínem, takže se můžete těšit na dokonalou nivovou pomazánku, po které se vždycky jen zapráší, bleskové těstoviny a voňavé ořechy v karamelu, jež využijete i jako jedlý dárek.
Nivová pomazánka s hruškou a ořechy
Na 4 porce potřebujete:200 g nivy, 100 g krémového sýra (Buko, Fénix, Philadelphia), 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíci majonézy, 1 stroužek česneku, 2 lžíce sekané petržele nebo pažitky, 40 g sekaných vlašských ořechů, 1 hrušku, sůl, pepř
K podávání: topinky, česnek
Postup: Nivu nastrouhejte nahrubo a smíchejte se sýrem, hořčicí (recept na skvělou domácí najdete zde), majonézou, prolisovaným česnekem, petrželí, pokrájenými ořechy a nahrubo nastrouhanou oloupanou hruškou. Ochuťte čerstvě mletým pepřem a solí (s tou ale opatrně, niva je sama o sobě dost slaná) a podávejte s klasickými topinkami potřenými česnekem.
Tip: O tom, jak dobře ladí niva s ořechy a hruškami, se můžete přesvědčit i u tohoto slaného koláče od našich food blogerek.
Těstoviny s gorgonzolou a ořechy
Na 4 porce potřebujete:350 g těstovin (my zvolili tagliatelle), 80 g vlašských ořechů, 150 g gorgonzoly, 60 ml bílého vína, sůl, pepř
Postup: Těstoviny uvařte podle návodu v hodně osolené vodě a mezitím si připravte omáčku: ořechy nasekejte nahrubo a nasucho opražte na pánvi, aby měly výraznější chuť. V rendlíčku rozpusťte gorgonzolu, zalejte vínem a nechte projít varem. Osolte (se solí ale opatrně, gorgonzola je také dost slaná) a pořádně opepřete a promíchejte s uvařenými scezenými nudlemi.
Tip: Do těstovin můžete přidat i kousky opečeného kuřete, spařený špenát či uvařenou brokolici.
Vlašské ořechy v karamelu
Potřebujete: 1 lžíci másla, ¼ hrnku cukru krupice, 1 hrnek vlašských ořechů, ½ lžičky skořice
Postup: Na pánev dejte máslo, cukr, ořechy i skořici a za stálého míchání (výborně to jde silikonovou stěrkou), aby se ořechy rovnoměrně obalily, nechte cukr rozpustit na karamel. Rozprostřete na pečicí papír a nechte vychladnout. Nasekané ořechy v karamelu můžete použít na zmrzlinu a dezerty, v celku jsou pak výborným sladkým zobáním.
Tip: Do karamelu můžete přidat i špetku soli (o dezertech se slaným karamelem se dočtete zde) a hotové oříšky použít jako jedlý dárek – jednoduše je rozdělte do skleniček nebo celofánových sáčků a ovažte stuhou.
Chutná vám kombinace ořechů a sýrů, nebo dáváte přednost sladké klasice?