Hlavní obsah
3,2
(83)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Flamiche je pórkový koláč, který je typický pro oblast severní Francie a belgické Vlámsko. Oceníte jeho jednoduchost, křupavou krustu a úžasně jemnou pórkovou náplň, kterou si zamilujete na první ochutnání.

20 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 220 g hladké mouky
  • 65 g másla
  • 65 g sádla
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce studené vody
Náplň
  • 3 ks pórku
  • 75 g másla
  • 1 lžička soli a pepře
  • 250 ml 40% smetany ke šlehání
  • 2 ks vejce
  • 2 ks žloutků
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka muškátového květu
Článek

Postup

01.

Začněte těstem. Do hladké mouky nakrájejte na menší kousky studené máslo a sádlo a osolte. Špičkami prstů (nebo v robotu s třecí metlou) udělejte drobenku – pracujte rychle a opravdu jen prsty, aby tuk povolil a zahřál se co nejméně a těsto tak zůstalo křehké. Pak přidejte trochu studené vody a zadělejte hladké těsto. Přiklopte v míse poklicí a nechte v lednici asi 30 minut odpočinout.

02.

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto vyndejte z chladničky a mezi dvěma archy pečicího papíru ho rozválejte na plát silný asi 3 mm. Sloupněte horní papír, pomocí spodního těsto překlopte do koláčové formy a sloupněte i druhý papír. Nakonec těsto urovnejte a ořízněte okraje.

03.

Dno koláče propíchejte vidličkou. Položte do něj zpět jeden arch papíru a dno po celé ploše zasypte luštěninami nebo třeba rýží, aby bylo zatížené a během pečení zůstalo rovné a nevyboulilo se. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut.

04.

Když začnou zlátnout okraje, sejměte papír se zátěží a ještě asi 10 až 15 minut pečte korpus dozlatova. Zatímco se peče, pusťte se do přípravy náplně.

05.

Pórek nakrájejte na 1–1,5 cm silná kolečka. V hluboké pánvi rozehřejte máslo a pórek na něm orestujte, až zmizí téměř všechna voda, kterou zelenina pustí. Odstavte z plotny. Osolte, opepřete, přidejte smetanu, vejce a žloutky a ochuťte muškátovým květem a oříškem. (A ze zbylých bílků udělejte rychlé a zdravé mrkvové kokosky.)

06.

Směs nalijte na předpečené těsto, urovnejte a dejte na 35 až 40 minut zapéct do trouby. Až hotový koláč vyndáte z trouby, nechte ho 10 minut odstát a zatuhnout. Pak podávejte. 

Tip: Pokud máte rádi sýry, můžete v polovině pečení povrch koláče poklást plátky camembertu. Pro vegetariány vynechte při přípravě těsta sádlo a místo něj dejte máslo.

Máte dost pórku? Je zdravý a jeho jemné chuti se máloco vyrovná. Dejte si krémový pórek zapečený v bešamelu se sýrem nebo se podívejte na 16 nejlepších receptů z pórku. Tak si to svoje najde každý!

Načítám