Článek
Postup
01.
Začněte těstem. Do hladké mouky nakrájejte na menší kousky studené máslo a sádlo a osolte. Špičkami prstů (nebo v robotu s třecí metlou) udělejte drobenku – pracujte rychle a opravdu jen prsty, aby tuk povolil a zahřál se co nejméně a těsto tak zůstalo křehké. Pak přidejte trochu studené vody a zadělejte hladké těsto. Přiklopte v míse poklicí a nechte v lednici asi 30 minut odpočinout.
02.
Troubu zapněte na 200 °C. Těsto vyndejte z chladničky a mezi dvěma archy pečicího papíru ho rozválejte na plát silný asi 3 mm. Sloupněte horní papír, pomocí spodního těsto překlopte do koláčové formy a sloupněte i druhý papír. Nakonec těsto urovnejte a ořízněte okraje.
03.
Dno koláče propíchejte vidličkou. Položte do něj zpět jeden arch papíru a dno po celé ploše zasypte luštěninami nebo třeba rýží, aby bylo zatížené a během pečení zůstalo rovné a nevyboulilo se. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut.
04.
Když začnou zlátnout okraje, sejměte papír se zátěží a ještě asi 10 až 15 minut pečte korpus dozlatova. Zatímco se peče, pusťte se do přípravy náplně.
05.
Pórek nakrájejte na 1–1,5 cm silná kolečka. V hluboké pánvi rozehřejte máslo a pórek na něm orestujte, až zmizí téměř všechna voda, kterou zelenina pustí. Odstavte z plotny. Osolte, opepřete, přidejte smetanu, vejce a žloutky a ochuťte muškátovým květem a oříškem. (A ze zbylých bílků udělejte rychlé a zdravé mrkvové kokosky.)
06.
Směs nalijte na předpečené těsto, urovnejte a dejte na 35 až 40 minut zapéct do trouby. Až hotový koláč vyndáte z trouby, nechte ho 10 minut odstát a zatuhnout. Pak podávejte.
Tip: Pokud máte rádi sýry, můžete v polovině pečení povrch koláče poklást plátky camembertu. Pro vegetariány vynechte při přípravě těsta sádlo a místo něj dejte máslo.
Máte dost pórku? Je zdravý a jeho jemné chuti se máloco vyrovná. Dejte si krémový pórek zapečený v bešamelu se sýrem nebo se podívejte na 16 nejlepších receptů z pórku. Tak si to svoje najde každý!