Článek
U tohoto jídla je klíčová chuť piva, vybírejte mezi tmavými nasládlými druhy, ideálně typu ale. Nejvíc se hodí tmavá belgická piva, třeba značky Leffe nebo Chimay. Já jsem použila dostupnější irský Guinness a jídlo bylo skvělé i s ním.
Postup
01.
Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno, slaninu nakrájejte na jemné proužky. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na větší kostky.
02.
V hrnci rozpalte olej a maso opečte ze všech stran dohněda. Bude lepší, když ho opečete postupně, ve dvou či třech dávkách, jenom tak se udělá opravdu dobře a nezačne se dusit. Opečené maso vyjměte a nechte chvíli stranou.
03.
Do uvolněného hrnce vsypejte cibuli. Osolte, opepřete a vařečkou míchejte a uvolňujte ze dna pánve přípečky. Cibuli opečte do světle hnědé barvy, přidejte slaninu a bobkové listy a také je krátce opečte.
04.
Přidejte cukr, dijonskou hořčici, zbylé koření a všechno promíchejte v horkém tuku. Do hrnce vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo, a podlijte černým pivem. Na středním plamenu nechte chvíli odkryté dusit, poté přidejte vývar tak, aby tekutina sahala zhruba do dvou třetin výšky masa. Stáhněte plamen.
05.
Z toastového chleba odkrojte kůrky a nakrájejte ho na menší kostičky. Přidejte do hrnce, přiklopte a pomalu duste doměkka. Průběžně zamíchejte a případně dolijte vývar, pod pokličkou táhněte, až bude maso úplně měkké a omáčka tmavá a hustá. Podle velikosti a stáří masa to může trvat i dvě hodiny.
06.
Jako příloha se hodí jemná bramborová kaše i těstoviny, nejstylovější ale budou domácí smažené hranolky.
Když Belgie, tak Belgie! Jako sladkou tečku připravte belgické vafle s domácí zmrzlinou.